sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Tori Amos: Under the pink (1994 Atlantic Records CD)

Tori Amos: Under the pink (1994 Atlantic Records CD),
photo and art direction Cindy Palmano, desing
Alain Reinl
Tori Amoksen Under the pink levyn polkua levyhyllyyn en muista. Ei ole ollut kahta hittikappaletta lukuun ottamatta erityistä syytä hankkia levyä. Uteliaisuus ja halpa hinta lienevät suurin syy, hinta edellä.

Nuo kaksi hittikappaletta, Past the mission ja vielä suurempi hitti Cornflake girl pomppaavat esiin aikaa kestävinä popkappaleina tälläkin kuuntelulla. Myös aikanaan singlenä julkaistu God raflaavalla melodialla toimii mukavasti. 

En voi olla vertaamatta Tori Amosta Kate Bushiin ja siinä kissatappelussa Kate Bush korjaa sadon karvatukon mitalla. Under the pink polkee makuuni liiaksi paikallaan. Se ei ole yllätyksellinen, kuten em. Kate Bush parhaimmillaan. 



Jotenkin olen tällä levyllä jäänyt Amoksen pianoon vangiksi. Kielet kuristavat. Amos ei anna pianolle sillä tahdilla kyytiä kuten toivoisin. Kappaleet kuten Bells for her tai Icicle laahaavat. En ole ihastunut tämän korkeuden kulttuuriin. Amos ei huokaile vaan ähkii. Silti kaiken ähkimisen jälkeen huomaan musiikkisoittimien tauottua tapailevani tutuimpia kappaleita. Amoksen ääni, silloin kun hän käyttää sitä voimakkaammin jää mieleen ja sitä rakastaa vaikka sitten vain parin kappaleen ansiosta.  

Kokonaisuudessa harmin paikka. Olen aina halunnut tykätä Tori Amoksesta, mutta kaikki tuntuu kuitenkin hieman väkinäiseltä. En silti luovuta, vaan annan ajan edelleen kulua ja antaa väkinäisyydelle mahdollisuuden. Ehkä elämäntilanne korjaa asian, ehkä tulee hetki jolloin näkemykset, melodiat ja laahukset laskeutuvat suoraan syliini. 

Suuremman mielenkiinnon saan kansivihosta ja kotelosta kun pyörittelen näitä käsissäni. Leikin ja peilaan auringonvalolla luon liki salaliittoteoriomaisia kuvia. 

Kun levyn ottaa kotelosta pois, heijastuu Amoksen takakannen kasvoille jännä kuvio. Jännempi kuvio tulee kun peilaa kansivihon viimeistä sivua molemmin puolin. Samoin sisälehtien nukkumakuvat peilautuvat rytmikkäästi. Tehty vahingossa vai tarkoituksella? 


Tori Amos: Under the pink (1994 Atlantic Records CD),
photo and art direction Cindy Palmano, desing
Alain Reinl


Tori Amos on tuntemattomampi taruolento. Kuin pihalle eksynyt harjalintu, joka nokkii muutaman madon, useamman toukan ja poistuu. Lintu poistuu, mutta sitä jää kaipaamaan vaikka se kesän perhossatoa verottaakin. Tori Amos.  

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti