lauantai 30. toukokuuta 2020

Dolkows: Story of Robi & The Nudes (1988 Gaga Goodies LP)


Dolkows: Story of Robi & The Nudes
(1988 Gaga Goodies LP), sleeve desing garlic
productions

Ruotsi tuntui puskevan 80-luvulla kaikkea kivaa kitaravetoista rock-musiikkia ja siihen soppaan Dolkows toi oman lisän. Nämä on näitä Miettisen peruja - kirjaimellisesti, sillä Dolkows levytti vuoden 1988 esikoisensa Story of Robi & The Nudes Miettisen Gaga Goodies levymerkille. Levyn nro oli GOD-4. Siihen oli helppo tarttua.

80-luvun ruotsalaiset bändit kuten The Sinners, Sator ja Pushtwangers kuulostivat hienoilta, mutta Dolkows tuntui olevan astetta raikkaampi.







Hankalampi oli löytää levy, äänite, sillä omassa pienessä kotikaupungissa piirit olivat pienet, eikä moista outoa kitarabändiä täällä tiedetty saatika tunnettu. Levyn sai levykauppaan, mutta se piti erikseen tilata. 

Hintalapussa lukee vieläkin vanha oma lankapuhelimen numero, josta ostajan sai kiinni ja hinnaksi on asetettu 42:- markkaa. Itse levyliike oli pieni kivijalkaputiikki, jossa levylaarit olivat kahdella lyhyellä seinustalla. Kassan takana hymyili menestyvästä kodinkoneliikkeestä omalle levykaupiaan uralle hypännyt pitkähiuksinen tyttö, joka toteutti unelmaansa muutaman vuoden ajan. Tämän jälkeen laitettiin säppi oveen, eikä tyttöä ole sen koommin näkynyt. Nyt liiketilassa lienee pizzeria. Kiekkoja saa siis edelleen.

Levyn avaus ja pienoinen "hitti" Silent Woods, A-puolen lopetus Lucifer`s claim ja B-puolen avaus Sister sun, sekä levyn balladimainen lopetus Goodbye purevat kovimmin. Pangs of consiense pysyy hienosti ohjaksissa. Näissä kappaleissa homma tuntuu pysyvän parhaiten paketissa. Pahimpana meuhkana löytyy B-puolelta selkeä täyte Funny Side. Hieno levy hieman melodisempaa rock musiikkia autotalli hengessä. Onnistumisprosentti on kuitenkin kelpo, sillä levy käsittää seitsemän kappaletta. Ilman Funny sidea levyssä olisi klassikon aineksia.

Nyt vuosien uudelleen kuuntelun jälkeen tunnelmat ovat hämmästyttävän saman oloiset kuin parikymmentä vuotta sitten. Deja vu ilmiöitä tulee, muistoja paksun pehmeän sohvan takaa, matalasta majasta. Hiukset ovat edelleen villit ja vapaat, ehkä hieman harvemmat. Mieli on on hitaampi, mutta vähintään yhtä kirkas. Sydän on vahaa. 

Levyn kansi on k i r p a k a s.  Kauniin valkoinen, viattoman valkoinen ja sitten alaston nainen puristaa alastoman vieruskaverin nänniä. Naisen nänniä. Hienoeleisesti, kuten myös musiikissa on sivukorvalla havaittavissa. Takakannen jäsenkuvat leveiden hymyjen kera lietsovat paremmin mielikuvaa tulemasta.

Dolkows oli karkaissut korvantaustansa, sillä levyn materiaali riitti herättämään utelisuuden, niin levy-yhtiöissä kuin kuuntelijassakin. Seuraava pitkäsoitto, Levitation ilmestyi paria vuotta myöhemmin.  

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti