sunnuntai 2. elokuuta 2015

Ben Vaughn: Mood Swings (´90-´85 & More) (Restless records 1992 CD)

Kaikki jotka ovat katsoneet Kolmas kivi auringosta ( 3rd rock from the sun) tai 70´show (That´s 70´s show) TV-sarjoja, ovat kuulleet Ben Vaughanin tuotantoa, sillä hänen käsialaa ovat sarjojen tunnusmusiikit. Kolmas kivi auringosta 78 episodia vuosilta 1996-2001 ja 70´s showsta 194 episodia ajalta 1998-2006. Lisäksi Vaughn on tehnyt musiikin mm. jenkkiversioon sarjasta Men behaving badly (35 episodia). 

Tunnusmelodia pohjalta ei suuria kaaria Vaughanin urasta kannata piirrellä, mutta jo hieman suuremman kattauksen saa kaverin kokoelmasta Mood Swings (´90-´85 & More). Levylle on päätynyt materiaalia Beatiful Thing (1987), Blows Your Mind ( 1988), Dressed In Black (1990) levyiltä, sekä sekalaisia biisejä, jotka osittain esiintyvät ainoastaan tällä kokoelmalla. 


 Ben Vaughn: Mood Swings (´90-´85 & More) (Restless
 records), photos Tina
Gomez & Mary Anne Chaney
BEN VAUGHN: MOOD SWINGS (´90-´85 & MORE)


Levyltä Dressed In Black, kappaleet Dressed In Black ja Doormat ovat liki pieniä "hittejä", independent musiikin helmiä. Doormat viheltelee jopa hieman hieman R.E.M:n Man On The Moon-klassikkoa, sillä etulyöntiasemalla, että Doormat on tehty pari vuotta Man On The Moonia aikaisemmin. Growin´A Beard jamittelee lystikkäästi rock´n rockabilly roll-hengessä, josta läpi kuuluu aavistuksen tuo edellä mainittu Kolmas kivi auringosta tunnusmelodia ehkä parhaiten. Too Sensitive For This World on pehmeä renttuballadi, joka itkettää ensi tahdeista lähtien. Hörppy himmeydelle. The Man Who Has Everything menee hyväntuulisena täytebiisinä, jota kelpaa sormilla naputella rottinkituolin reunoihin. 


Vuoden -88 Blows Your Mind -levyltä kokoelmalle tiensä tiensä raivanneet Daddy´s Gone For Good ja She´s Your Problem Now ovat combo-musiikin reipasta aatelia, vaikka läyhä kieli poskessa-leima tuntuukin. Arkirealismi pitää kuitenkin kurssin kurissa. Bändin oikeasta hauskanpidosta kielivät Rhytm Guitar ja herkästä cowboy-asenteesta tyylitelty, meksikolaishenkinen El Rambler Dorado instrumentaali, jonka bändi hoitaa hurjalla asenteella. 


Vaughanin alkuaikojen, Beautiful Thing-levyltä napattu nimikappale on kuin film noir-elokuva ilman seksiä ja väkivaltaa; herkkä, tumma sävyinen ja aavistuksen kieroon kasvanut. Beatiful Thing levyn kappaleiden soundi on korvinkuultavan ohuempi ja enemmän hakusessa, mutta tekemisen tietoisuus on jo tässä vaiheessa täysin hallinnassa. Jerry Lee Lewis In France on aavistuksen folkahtavampi, She´s A Real Screm enemmän bailubiisi ja Shingaling With Me selkeämmin singer songwriteria. Hallittua hajontaa löytyy.

Loput kappaleet ovat kokoelmalle muita reittejä pitkin päässeitä ja muodostavat säälittä oman eheän helminauhan. Lookin´For A 7-11 tie-biisi, jossa bändin moottori käy suurimmalla vaihteella ylikierroksilla, I Dig Your Wig komppaa suomalaista Ilkamat-huumoria kuuluisan tanssiosion hengessä ja I´m Sorry (But So Is Brenda Lee), on  yksinkertaisesti  nimeä myöten hunajaisen  herkkä balladi, joka ei maailma paranna, mutta ei vettäkään läikytä. M-Motor Vehicle jatkaa siitä mihin Lookin´For A 7-11 jäi. Moottori ja mies-suhde on syvä. Kokoelman ainoaksi vikatikiksi meinaa lipsahtaa kerronnallinen My First Band, tuo kokoillan jankutus, jona aikana käydään viiden vuoden lomadiat lävitse. Pakkopulla ei aina tahdo maistua, vaikka olisi täynnä rusinoita. Kattauksen herkullinen jälkiruoka on jätetty oikeaan kohtaan, sillä kojoottimainen instrumentaali Vibrato In The Grotto ja pitkäpartainen ja rujo "kastanjettirevitys" El Camino ovat silkkaa Peckinpahia.  

Ben Vaughn Combo
 Ben Vaughn: Mood Swings (´90-´85 & More)( Restless
 records, photos Tina Gomez & Mary Anne Chaney
21 kappaletta on runsas rypistys, mutta laadun vuoksi ei ole valittaminen. Tämä kokoelma kattaa suurimman Ben Vaughn-nälän ja panee miettimään myös lopun tuotannon herkullisuutta. Mielenkiinto herää. Ben Vaughn on mukava tietää ja Vaughn kuuluu siihen samaan tietokirja-sarjaan, joka tanakasti komistaa lukitun baarikaapin reunustaa, sivuhuoneen hämärällä seinustalla. Kokoelma on laadulla kasattu, josta löytyy lääke vaativaankin olotilaan. Se on rehellinen kattaus parhaita siivuja. Kokoelman eheys säilyy vaivatta 80-90 luvun aikamatkasta ja pienestä ohentumisesta Beautiful Thing osiossa. Pienimuotoisuudesta huolimatta liikutaan suurten asioiden äärellä. Elämä on hilpeämpää kun on Vaughanin levy hyllyssä! 


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)

lähde: www.allmusic.com
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti