keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Billie Holiday; 10 CD-SET (Membran Music Ltd)

Billie Holidayn syntymästä (7.4.1915 -17.7.1959) tuli tänä vuonna 100 v. täyteen. Holiday kuoli kuitenkin varsin nuorena, 44-vuotiaana. Elämä vei. Minun ja Billie Holidayn ”yhteistä liittoa” on kestänyt n. 15 vuotta. Se oli rakkautta ensi kuulemalla. Paikka jossa ensi kertaa tiedostaen kuulin Holidayta, oli radion äänitysstudio; sympaattinen pieni koppi, oppilaitoksen puisessa rakennuksessa, kaunis kesäinen ilta, hyvä akustiikka. Toinen opiskelija oli hiipinyt studiolle kuuntelemaan kirjastosta lainattua Lady In Satin LP:tä. Se oli menoa.

Artistin varsinaisia pitkäsoittoja on hyllyyn tullut ainoastaan tuo elämän langan yksi kulmakivistä, em. Lady In Satin. Se johtuu pitkälti siitä syystä, että muitakin – muiden artistien levyjä on viimeisen 15 vuoden aikana tullut hankittua varsin maltillisesti. Lisäksi hyllyssä on 10 CD:n paketti, jolla saan pahimman Billie Holiday – nälän tukahdutettua. Anttilan ”antikvariaatin” halpalevyhyllystä löytynyt paketti oli sen verran edullinen, ettei sitä saanut jättää huomioimatta.


Billie Holiday; 10 CD-SET (Membran Music Ltd), artwork
 Hommage Multimedia
BILLIE HOLIDAY; 10 CD-SET (Membran Music Ltd)

Setissä on 10 pahvikantista levyä ja kaiken kaikkiaan musiikkiesityksiä on yhteensä 87, joiden kokonaispituus on kiitettävä reilut yhdeksän tuntia. Se riittää. Setin vahvuus on sen riittävyys. Musiikkia tai paremminkin tunnelmaa riittää kovempaankin nälkään.

Setistä löytyy kappaleita sekalaisesti. Esim. levyltä Strange Fruit on mukana n. puolet. Puuttuvien listalla on mm. levyn nimikappale Strange Fruit, I Gotta Right To Sing The Blues sekä Fine And Mellow. Sama jakautuminen jatkuu myös levyn Lady Sings The Blues kohdalla. Merkkiteos Lady In Satin-levyltä ei mukana ole ainoatakaan esitystä. Se ei haittaa, sillä tunnelma säilyy Billie Holidayn maagisen ja unohtumattoman laulutyylin ja – äänen ansiosta. Hänen kykynsä tulkita on liki epäinhimillisen kaunis, jotain johon vain metsän suojelluimmat satuolennot kykenevät. Hän pääsee ihoon lamauttavasti kiinni. Samaan ääneen istuvat niin pahiten ryvettyinen, kuin romanttisin ruusutarha. Äänen kauneus saa ihmettelemään kaikkia niitä kivikkoisen elämän tarinoita, joita hänestä kerrotaan tai ehkä juuri sen vuoksi tulkintaan latautuu tunnetta enemmän kuin uskaltaa haaveilla.


 Esimerkkinä kaikille tuttu G & I Gershwin kesä-klassikko Summertime, jonka hän varastaa äänen sävyillä. Vaikka bändin löysyys on kappaleen hengen mukaista, vie Holiday kappaleen uudelle tasolle silkin pehmeällä, lämpöisellä tulkinnalla. Jääte.., ei vaan kuulija sulaa. Ja laatikko on täynnä kappaleita joita seuraa vähintäänkin yhtä jäätävä suoritus.
Vaikka paketti on halvanoloisesti pakattu – kaikki levyt samoissa kansissa, muodostuu siitä yksi levyhyllyn takuuvarmoista kuuntelukokemuksista. Levy kuin levy, tietää mitä saa. 


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)


Lähteet:
allmusic.com
Julia Blackburn; Billie Holiday - muistoja jazzin kuningattaresta (like)
Julia Rolf & Jyrki Kangas; Jazz koko tarina (readme.fi)


Turkanen että vetää jalkoja veteläksi. Ja sydän lyö. Seinät kaatuvat päälle ja ikkunaverhot näytävät mummon mökin kauniilta. Happi loppui aikoja sitten. Niin sitä miestä viedään, kuin halpaa tikkaria lapsen kädestä. Kuin ensi kerta hierojan pöydällä ja veri kiehahtaa liian suurella vauhdilla, pitkin ohuita suonia paikkoihin, joissa se ei vielä ole käynyt. Kone hörisee koko komeudessa. Pulssi hakkaa terveen miehen merkiksi. Hymynkare sitä vastoin on aivan sairaanloinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti