torstai 11. kesäkuuta 2015

Neil Young; Comes A Time ( Reprise 1978 LP)


Rouvalle mekkoa ja mökille kirjahyllyä lähdettiin ostamaan; rouva sai mekkonsa, kissat juomakipponsa ja herralle tuli kotiin tuomisiksi Neil Youngin 9. pitkäsoitto Comes a Time vinyyliversiona. Koko paketti kaikkiaan 6 euroa (levy euron). Hyvä reissu!

Comes A Time ajoittuu suurten klassikkojen mm. After The Gold Rush (1970) - Harvest (1972) - Tonight´s The Night (1975) ja Zuma (1975) vanaveteen, juuri ennen kymmenennettä studiolevyä Rust Never Sleepsiä (1979). Comes A Time on entuudestaan täysin vieras levy, joten tyylillinen haarukointi on täysin hukassa. Em. levyt ovat suuria klassikoita myös omalla listalla ja näiden levyjen jälkeen Neil Youngin tyyli olikin tovin hakusessa. Välttämättä klassikkoa ei Comes A Time-levystä odota, mutta odotan tasaista suoritusta. Odotusta lisää se tieto, että levyn lopetuskappale, Ian Tysonin kirjoittama Four Strong Windsin valitsivat CBC:n kuuntelijat vuonna 2005 kaikkien aikojen parhaaksi lauluksi Kanadassa. Levylle on koottu erikseen suuri Cone With The Wind Orkesteri Grazy Horsen lisäksi.



Neil Young; 
Comes A Time ( Reprise 1978 LP)

Neil Young; Comes A Time ( Reprise 1978 LP),
photo Coley Coleman, art direction Tom Wilkes
Levyn avaus Goin´Back on se tuttu pitkän heinän kappale kun tuuli taittaa ja on tuumailtu tauon paikkaa. Kesäpäivä on kuulas. Pääosin ajatonta folkahtavaa akustiikkaa, joka tapailee suurien klassikoiden melodioita. Loppua kohden äänimaailma vankistuu. Maanläheinen heppakenkäkappale Comes A Time nostaa maltillisesti tempoa.  Ei klassikko, mutta tasaista Neil Youngia maaseudulta. Look Out For My Love on levyn toinen Grazy Horsen kanssa esitetty kappale ja se myös kuuluu. Kappale on vahva, tanakka ja pönäkkä - erottuu välittömästi sähköisen taustamelodian ansiosta ja Neil Youngin valppaasta tulkinnasta. Peace Of Mind jatkaa levyn rauhallista ilmettä, mukana hienoisia Rolling Stones etiäisiä. Kappale yllättää pelkistetyllä popahtavuudella. Lotta Love vaihtaa levyn tunnelman illankajoon, sillä esitys on silkkaa moninaista romantiikkaa. Lempeä tuuli puhaltaa, mutta nyt ollaan sisätiloissa. Lotta Love on se toinen Grazy Horse esitys. 

Human Highway hurnauttaa moottorit ja avaa suoran tieosuuden. Matka jatkuu letkeästi nopeusrajoitusten mukaan, kiireettömästi, hienolla melodialla ja upealla äänityksellä. Erittäin tasapainoinen kappale. Already One on monesti kuultu, mutta kun se ei haittaa. Hymyn kare tulee väistämättä ja harmittomista ei mieltä pahoita. Youngin kiireetön laulu rauhoittaa. Field Of Opportunity vääntää niin melodian kuin laulunkin puolella voimakkaasti countryn puolelle. Onneksi maltti säilyy ja karjankutsuhuudoilta vältytään. Motorcykle Mama nostaa asennetta ylemmäksi. Tueksi Young on saanut Nicolette Larsonin ja vuorojammailun henkeä on ilmassa. Four Strong Windsin valintaa vuodelta 2005 kaikkien aikojen parhaaksi kanadalaiseksi kappaleeksi ei periaatteessa käy kiistäminen. Lopulta makuasia, mutta ainekset ovat toki kohdallaan. Kappale on vaivatonta all around musiikkia ja uppoaa helposti. Puhkisoiton vaara on olemassa, mutta kyse on ensisilmäyksen rakkaudesta ja sitä tunnetta on vaikea sivuuttaa. On kuitenkin hienoa, että valinta on osunut juuri Neil Youngiin. 


Comes A Time on levy joka tulee kirjaimellisesti klassikkojen vanavedessä. Samassa A-luokassa se ei matkusta, mutta samalla reitillä. Kiehtovinta levyssä on sen eheä kokonaisuus. Rajoja koetellaan pariin otteeseen, mutta mitään kornia ylitystä ei tapahdu. Luotto säilyy. Levy menee Neil Youngin tuotannossa maltillisten osastoon ja on säyseä tapa lähestyä kanadalaista ikinuorta (synt. 12.11.1945) artistia. Levy ei petä, mutta suuret tunnelmat ovat hakusessa.


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)


Lähde: wikipedia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti