tiistai 24. helmikuuta 2015

Tangon Tahdissa; kok (Pitkä Rytmi-levy LP)

Tangon Tahdissa; kok (Pitkä Rytmi-levy RLP 8004)
10" Pitkä Rytmi-levy Tangon Tahdissa on mainio mökkilevy;  vinyylin kummallakin puolella on neljä vähintäänkin ikivihreää Suomiklassikkoa, maan parhaiden solistien ja orkestereiden tulkitsemina; Olavi Virta, Metro-Tytöt, Juha Eirto, Toivo Kärjen Orkesteri, Decca-orkesteri ja Rytmi-orkesteri.


La Cumparsita Olavi Virran, sekä Metro-Tyttöjen laulamana on kuin salmiakki ummehtuneeseen suuhun. Se raikastaa kirpakan mukavalla melodialla ja juurtuneella "Hiljaa yössä"-tekstillä. 

Juha Eirton piilevämpi ääni tuo dramatikkaa Keskiyön Tangoon. Dramatiikka sopii romanttiseen teemaan. Pisteet Decca-orkesterille mainiosta taustasta.

Tangofoxtrot Kylmät Huulet saa Metro-Tytöiltä lähes jäätävän tulkinnan. Aavistuksen monotoninen Tyttöjen ääni sopii mainiosti tulkitsemaan tätä rusohuuli esitystä. Decca-orkesterille jälleen sulka hattuun!

Täysikuu soi kuin kesän käki. Kohtalon kavereita kumpainenkin. Täysikuun uljautta ei voi liikaa hehkuttaa, eikä sen merkitystä Suomalaisessa kesäyössä vähätellä. Olavi Virran ääni on rautaa!


Hurmion vahvuus on melodian ja solistin härkätaistelu; nyt vastakkain Toivo Kärjen-orkesteri ja Juha Eirto, Metro-Tytöillä vahvistettuna. Juha Eirton ääni phallitsee, mutta Toivo Kärjen-orkesteri lyö ne "elintärkeät" pistot hienosti kulkevaan kappaleeseen. Metro-Tytöt kuorruttavat.

Tangon Tahdissa; kok (Pitkä Rytmi-levy LP)
Olavi Virta puhaltaa huikean hehkun Siniseen Huvimajaan, jota Decca-orkesteri jälleen kerran upeasti säestää. Virran ja Decca-orkesterin yhteistyö tuo eloa, joka laittaa kuuntelemaan kappaleta ihan eri painoarvolla.

Vaikka kuinka Kellot Soi luokitellaan klassikkotangoksi, on se jäänyt tuntemattomammaksi ja on tällä levyllä piristävä poikkeus. Juha Eirto ja Metro-Tytöt heittelevät tulkintaa toisilleen ihan tosissaan. Kappaleessa on liki rikoselokuvamainen rytmi ja pohjakaiku.

Levylle on saatu liki brutaali loppu kun Kellot Soi kappaleen jälkeen tulee vielä Olavi Virran Ennen Kuolemaa. On siis aika nousta penkistä ja lähteä puutarhaan, ettei muumioidu kahvikupin äärelle. Toivo Kärjen-orkesteri kolistelee mitä lie bambu-putkia, mutta se ei Olavi Virran tulkintaa häiritse.


Vaikka kappaleet ovat pääosin tuttuja, vie nostalgia kuulijaa niskaotteella ja tuo mielihyvää. Eri orkesterit tekevät hienoa jälkeä ja taitavat solistit saavat levyyn uljaasti eri tasoja. Tätä jaksaa soittaa niin mökillä kuin kotonakin läpi kesän. Vanhassa vara parempi - vanhassa vara paras!


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti