lauantai 7. helmikuuta 2015

Apulanta; Apulanta engl. (Levy-yhtiö, 2002 CD)

Vuonna 1995 Apulannan tinkimätön biisi Mitä kuuluu, EP:ltä Hajonnut ei jättänyt allekirjoittanutta kylmäksi. Vuota myöhemmin (-96) tuli myös klassikoksi luettava Anna mulle piiskaa. Siitäkin jo kulunut liki 20 vuotta. Siinä missä Heinola on jäänyt minulle tuntemattomaksi, on Apulantakin. Bändi on toki radion kautta tuttu, mutta oma levyhylly on vain niiannut  muutamasta singlestä. Nyt nekin on jatkojalostettu kiertoon.

Sain käsiini Apulannan Apulanta levyn, vuodelta 2002, jossa bändi on levyttänyt englanniksi. On siis selvä, ettei Apulanta ole suomeksi juurikaan viehättänyt ja sen vuoksi suurella mielenkiinnolla kokeilen kielen vaihtoa. Haluaisin saada oman Apulanta tasapainoni kuntoon, sillä arvostan bändin edesottamuksia. Tinkimättömiä puurtajia pikku penteleet.

Apulannan Apulanta (engl) on bändin toinen vieraskielinen pitkäsoitto. Vuotta myöhemmin on ilmestynyt Viper Spank (Levy-yhtiö) niminen levy.


APULANTA; APULANTA (Levy-yhtiö, 2002)

Circles humisee mehukkaalla,täydellä hedelmälihalla ja hyvällä kertosäkeellä. Pienet kikanpoikaset nostavat päätänsä, mutta eivät pääse varastamaan biisiä. Loppu lasketellaan Nirvanan hikivanassa. Tulvaporttien aukaisua saa odotella Hell Yeah kappaleeseen, jossa pikku hiljaa hörpit vettä ja lopulta pinnan jännite pettää ja vajoat melodioiden alle. Se tapahtuu väistämättä. Kielen vaihto tuo uusia näkökulmia, mutta aina ne eivät mairittele, sillä mm. Within, Incomplete ja Hours ovat silkkaa Rasmusta. Wirtanen taittaa Heinola-englannin letkeästi, eikä siitä tarvitse olla huolissaan, mutta kun ajoittain bändi kuulostaa merenrantamusiikilta. Toinen tykkää piiskasta ja toinen tyttärestä; Snakes on korville silkkaa bossanovaa kun Apulanta lakoaa romanttiseksi. Biisi värehtii Andy McCoyn ja Serge Gainsbourgin jalanjälkiä. Herkkää, niin herkkää.Bring Me Down pitää pintansa asenteell ja kertsillä, mutta saa siipeensä levyn heikoimmalla ääntämisellä. Kuin veitsi kyljessä listalta löytyy Falling joka ei ole se Rasmus rällätys. Tällä vakaahenkisyydellä ei Rasmus Fallingia tulkittaisikaan. Human Desert kattaa pitopöydän raikkaalla esillepanolla. Kojoottikitara on kaunis lisä Apulannan punk/rock perusvireeseen. Englanniksi bändin sävyt yllättävät ja tässä tapauksessa hyvällä tavalla, eikä nenille ole juurikaan hyppijöitä. Liekö mielikuva ottanut vallan, mutta Twin Peaksin alkua olisi kuunnellut pelkästään melodisena pidempäänkin. Kuten aiemmin tällä levyllä, Apulanta pelottaa. Läpi kuuluu elämän voimattomuus, ahdistus ja todellisuus jota vastaan ei yksinkertaisesti aina pärjää.


Kokonaisuus ei ole eheä, mutta se on jämäkkä kuin tervattu vene. Naavan pilkkeet töpsöttävät viottuneiden lautojen välistä ja airot kirskahtavat kipua. Meno on vakaata, mutta myös pohjakosketuksia otetaan. Osumat ovat silti melko hentoja. Lautturi hamuaa venettä, mutta vielä se ei sitä saa. Bändillä on sanottavaa. Liian nuoria luopumaan. Ilman Apulantaa emme tuppaa tulemaan toimeen, on kieli mikä hyvänsä.



**-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)


Lähteet: 
www.apulanta.fi
wikipedia
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti