torstai 22. tammikuuta 2015

The Psychedelic Furs: Mirror Moves (CBS, 1984 LP)

Armeija-aikoina jouduin viettämään sairaalassa pitkän tovin ja siellä oli aikaa kuunnella walkmanneista musiikkia. Yksi c-kaseteista joka pyöri ahkeraan oli englantilaisen post punk-bändin The Psychedelic Fursin kokoelma. Se nauha on harmikseni hävinnyt, mutta hyllystä löytyy  vinyylinä bändin neljäs pitkäsoitto Mirror Moves. 

Levy on hintalapun mukaan tuliainen Ruotsin reissulta, mutta muistikuvaa siitä ei ole. Katkos ei ole kemiallinen. Mosaiikki kannesta en ole koskaan välittänyt ja nyt myöhemminkin siitä tulee mieleen kurja pöytätabletti, joka imee kaikki leivänmurut rakosiinsa; mutta tämä tablettipa soi. Jotta laitetaan pöytä pyörimään!The Psychedelic Furs: Mirror Moves (CBS, 1984 LP),
photo Brian Griffin, design Richard / Da Gama (London)
The Psychedelic Furs: Mirror Moves (CBS, 1984)

The Ghost In You ja mm. Heaven ovat 80-luvun pehmeää soft-poppia; Bryan Ferryn sunnuntai päänsärkyä. The Ghost In You`n flegmaattisen pohjavireen päällä kulkee varsinkin kertosäkeessä todella lentoisa melodia, joka yllättää hyväntuulisuudella. Kaunista kaunista! Here Come Cowboys voisi olla popahtavaa The Jesus And Mary Chainia. Kappaleen tempo on kiusallisen läyhä, mutta silti se laukkaa. Here Come Cowboys on klassikko-hodari, ilman turhia lisukkeita ja kelpaa sellaisena kuivakkana herkkuna heille joita ei turhat prumeluurit kiinnosta. Levyn "listahitin" titteliä pitää Heartbeat, joka nousi Billboardin tanssilistalla (1984) neljänneksi. Fonilla höystetty jumppa notkuu solisti Butlerin käheän äänen alla rasvaa polttavasti. Tanssihitistä en tiedä, mutta kasari sävyjä löytyy muhkeasti. Kasaria voinee pitää kirosanana. Kajaaleja valuttava My Time vaatii tietyn mielentilan upotakseen. Herkkää haetaan. Vaan onko mustan kynttilän steariini mustaa? Like A Stranger tai tarkemmin koko The Psychedelic Furs on kuin se reppana puolirääsyinen kaveri, jonka seurassa on aavistuksen vaivaantunut olo, mutta ilman ei voi olla. Kiinteä suhde jota ääneen ei ennen kuolinvuodetta kuiskita. Alice´s House tuulahtaa hieman enemmän post punkin puolelle. Soundi on rapeampi, rockahtavampi. Kiehtova yleisilmeen kohotus, joka tuo bändiin aivan toisenlaisen särmän ja levyn hilpeys nousee vaaralliselle tasolle. Sitä tarvitaan, sillä Only A Game vaatii kuulijalta kokeilevuutensa ja kikkailun puolesta enemmän. Vaihde on silmässä ja tästäkin mutkasta selvitään. Uteliasuus lisääntyy! Ja katsos; High Wire Days on levyn tornitalo. Mahtipontinen. Kaikki kulminoituu tähän! Melodioiden kauneus kiteytyy ja levy kiittää kuulijaa.


Yleissoundin tarttuvuus on huikea ja surutta se tulee iholle. Levyn lopetus tekee sinusta sen repaleisen räkänokan, jonka kohtasit matkalla ja näin on The Psychedelic Furs vienyt sielusi. Sinulla on ystävä, josta et pääse eroon. Melodiat ja soundit jäävät tahtomatta mieleen, vaikka yksittäiset kappaleet eivät sitä juurikaan tee. Mirror Moves on matka, jolla on kaunis auringonlasku.

PS. 1977 perustettu The Psychedelic Furs jatkaa uraansa (Flow-festivaali wink wink).


*** - tähteä (asteikko 1 - 3 tähteä)


Lähde:
wikipedia
www.allmusic.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti