perjantai 14. marraskuuta 2014

Mauno Kuusisto; Kertokaa se hänelle, RCA, 1960 (EP)

Mauno Kuusisto; Kertokaa se hänelle, RCA, 1960 (EP),
kansi Jukka Pellinen
Mauno Kuusiston Kertokaa se hänelle (1959) pitää edelleen ja todennäköisesti ikuisesti Suomen myydyimmän singlen titteliä. Levyä on myyty 47 000. Eroa kakkosena olevaan Tuure Aran Emmaan Kuusiston eduksi on 7 000 levyä. 1961 Kuusisto näytteli pääosaa samannimisessä elokuvassa (Ohj. Åke Lindman). Nimi elokuvalle oli napattu Kertokaa se hänelle-kappaleesta. Kuusiston elämään perustuvasta elokuvasta tuli vuoden 1961 katsotuin. 

Kuusisto esiintyi kuoroissa ja oli mukana mm. hengellisessä musiikissa. Päivätyö hautaustoimistossa toi lempinimen Arkku-Manu

Tämän kertainen Kertokaa se hänelle esitys löytyy vuoden 1960 EP-levyltä, jossa em. lisäksi ovat Heijastus, Romanssi ja Kaunis kotimaa. 
Mauno Kuusisto; Kertokaa se hänelle EP

Vakava ääni on Mauno Kuusistolla kun tulkitsee kaihoisaa Suomi-klassikkoa Kertokaa se hänelle, joka on alunperin italialainen Dicitencello vuie. Jousivoittoinen melodia on kaunis kun Kuusisto rypee kaihon kylvyssä. Paatosta on riittämiin ja osa siitä tarttuu kuulijankin takinliepeeseen.

Heijastus tyynnyttää isommankin järven pinnan. Kesäpäivän kepeys on kurin ja järjestyksen takana ja Heijastus jää hieman tunteettomaksi. Tästä olosta haluaa pois. 

Kuusiston tulkinnoista on kepeyttä turha hakea. Romanssi on liki kuolinvuodemusiikkia. Kaikki näennäisesti kaunista, mutta ah niin kahlittua. Raskasta rakastaa.

Kaunis kotimaa jatkaa sillä uralla jossa kuokka on alusta asti suoraa linjaa edennyt. Nyt saa paatoksesta tuta kotimaa. Ei tässä kaukana olla sielun maisemasta, joka jokaiselta suomalaiselta löytyy. Korpi kasvattaa. Itketä ei, mutta murtumispistegeeni löytyy. Teemaltaan kappale sopii Kuusiston lakooniseen tyyliin paremmin. 


Mauno Kuusisto; Kertokaa se hänelle, RCA, 1960 (EP)

Mauno Kuusisto on raskaudessaan olennainen osa musiikkipöytäämme. Olemme jäyhä kansa, ainankin osittain ja Mauno Kuusisto on sitä perimää. Ei jäyhyydessä vikaa ole; päin vastoin. Jäyhyys rauhoittaa, ajattelu saa aikaa, silmä ehtii etsiä asioita jotka nykykiireessä katoavat omaa tyhmyyttämme. Kertokaa se hänelle ja Kaunis kotimaani ovat hienoja esityksiä ja kaiken kaikkiaan neljän kappaleen 7# EP on eheä paketti, joka laittaa sykkeen ojennukseen.**-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)

Lähteet: wikipedia
www.ifpi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti