lauantai 8. marraskuuta 2014

U2: WAR (Island Records, 1983 LP), POP (Island Records, 1997 CD), Last Night On Earth (Island Records, 1997 CDs)

  
U2 on historiassamme yksi merkittävimmistä ja suosituimmista orkestereista, mutta levyhyllystäni löytyy vain pari hataraa palaa yhtyeen levytyksiä ja niidenkin taakse pääosin kätkeytyy muu historia kuin itse levyn ansio. Myönnän harmituksen, etteivät levyt ole amerikkalaishenkinen vuoden 1987 sensaatiolevy The Joshua Tree, joka sisältää tukun hienoja melodioita ja kappaleita, mm. Where The Streets Have No Name, I Still Haven´t Found What I´m Looking For tai mielenkiintoinen puoliksi studio- ja livelevy Rattle And Hum, vuodelta 1988, jossa on onnistuneet lainaversiot The Beatlesin Helter Skelteristä ja Bob Dylanin All Alone The Watchtowerista. Kaikkien ylistämä Achtung Baby (1991) luulisi hyllystä olevan, mutta ei!

1997 reipastuin sen verran, että hankin ystäväni kanssa liput suurta kohua aiheuttaneen PopMart-kiertueen Helsingin keikalle; oli peilipalloa ja valtavaa valoshow’ta luvattu. Konserttia silmällä pitäen ja kokemusta lisäämään ostin yhtyeen Pop-albumin, joka on myös jäänyt ainoaksi U2 pitkäsoitoksi, joka on ns. kaupasta ostettu. Toinen kaupan levy on CD single, Last Night on Earth; sekin kiertueen ansioita, sillä single sisältää konsertin lämmittely- ja tulomusiikkina kuullun cover-kappaleen Pop Muzik.
 
Hatarana palana levyhyllystä löytyy vielä U2:n kolmas studioalbumi War (1983), joka tuli isomman vinyylikasan kylkiäisenä, eli ei tietoisena valintana vaan vinyylin massan sivutuotteena.


U2:n aloitellessa uraa ja julkaistessa ensimmäistä levyänsä (Boy, 1980), olin vaatimattoman nuori kaveri, vasta lapsi. Lähempänä levyjä War (1983) tai The Joshua Tree (1987) olen ollut musiikki diggareiden seurakunnassa tiiviimmin, mutta esim. R.E.M. oli julkaissut myös tuohon aikaa nipun mielenkiintoista materiaalia; MurMur-lp (1983) ja paljon yksittäisiä kappaleita. The Joshua Tree ei ole jäänyt vieraaksi, sillä vanhempi veljeni oli levyn hankkinut ja se soi kotona ahkerasti. Levy on siis tuttu. Samoihin aikoihin, vuonna 1988 R.E.M. julkaisi hienon levyn Green, joka toi bändin Suomen Provinssirockiin ja näin oli helppo hypätä myös kitaravetoisen Amerikan-serkun kelkkaan, vielä kun yhtyeen soundi oli mielestäni vetovoimaisempaa Irlannin serkkuun nähden. Näin olen jälkikäteen asian pohtinut; yhtyeiden urissa ja tyyleissä on samankaltaisuutta. Taistelun sinetti lienee tullut Achtung Babyn kohdalla, joka myös meni veljeni levyhyllyyn. Hieno levy, mutta se ei ollut minua.  Samalla R.E.M. tykitti nipun hienoja pitkäsoittoja monena vuotena putkeen.

R.E.M. on kuollut – U2 elää; näin siis vuonna 2014. Nyt on aikaa ja järkeä antaa tilaa myös U2:lle. Hieman häpeillen bändin sivuun työntämistä, laitan ne U2-levyt soimaan, jotka hyllystä löytyvät. Olen velkaa tämän kahvikupillisen. 



U2: WAR (Island Records, 1983 LP), photo Ian Finlay
U2: WAR (Island Records, 1983 LP)

Sunday Bloody Sunday on yksi hienoimmista levyn avauksista ja tällä kappaleella sinetöidään paljon sitä, mitä U2 on luonut näihin päiviin asti. Sunday Bloody Sunday-kappaleen rytmikäs alun rummutus huokuu vahvaa varmuutta ja The Edgen hiipivän viiltävä kitara tulee väistämättömänä. Jo parissa sekunnissa on saatu aikaan monikerroksisen rytmikkään koukukas melodia. Mullen Jr:n napakka rumpalointi jatkuu taustalla ja pinnalle sirotellaan mm. viulua ja päällekkäislaulua. Melodia on syöksyjä tekevä pommikone.  Uljas kappale, joka osuu tulipesään ja räjähtää. Seconds ei taivu Sunday Bloody Sundayn suuruudesta, vaan niputtaa hyvällä kiehtovalla rytmillä, kunnes New Year`s Dayn kuninkaaliset kitarat kajahtavat. Vaikka kuinka tyrmäävä alku levyllä on, vie New Year`s Day fiilikset vieläkin korkeammalle. Soundi on kirkasta ja kitarointi terävämpää. U2 on tehnyt raakaa jälkeä! Kaiken tämän jälkeen menokappale Like a Songin alun  voima ja viha vievät niskaotteella. Kappale kasvaa, raivoaa ja puhisee, kunnes lopulta palkeet loppuvat. Drownin Man on levyn heikoin lenkki ja ajelehtii vailla kipparia vinyylin urassa. Bono laulaa komeasti, mutta se ei riitä kun sovitus ja idea eivät toimi.

On selviö, että B-puoli jää vahvan A-puolen varjoon. The Refugee” takeltelee” ja etsii U2 tyylisempää versiota. Nyt hiivitään Adam & the Ants ja The Alarm välimaastoissa, kuin sitä vastoin Two Hearts Beat as One on perinteikkäämpää U2-musiikkia, hyvällä asenteella. Mainio kappale! Sen minkä Red Light antaa hengähtää, Surrender nostaa volyymia. Ei tämä ollut vielä tässä. Surrender on pitkää fiilistelyä ja jammaillua. Soundit ovat pelottavia, suuria ja enteilevät tulevaa, kuten levyn lopetus tuutulaulumainen ”40”. U2 on laskeutunut.

WAR on vahva levy ja se ansaitsee merkinnän historiassa. Kappaleet kestävät kuuntelua ja levyn alku on järkyttävän hieno! Mitä kaikkea yhtye on tämän jälkeen tehnytkään; siinä matkassa on ollut mukava olla! Iso ratas on pyörinyt.

***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)




U2: POP (Island Records, 1997 CD), photo Anton Corpijn
U2: POP (Island Records, 1997 CD)

Discotheque on kaikkine rytmikkäineen neon-valoineen kiehtova. Soundi on neitseellinen ja samalla se tuoksuu suurkaupungilta. Do You Feel Loved on taxi-matka Discothequessa. Kaikki on hillittyä ja tiivistettyä tilamusiikkia; pidättyvää ja tummaa. Discothequen syke on jäänyt sivummalle, mutta happi on samaa. Mofo kumartaa Prodigya, mutta sopii hienosti U2:n holhottavaksi.  U2 on kiehtova näissä pimeissä soundeissa, jotka bändi saa hienosti tottelemaan, istumaan ja syömään kädestään. Onko U2 se bändi joka soi viimeisenä, kun maapallo on törmännyt jäävuoreen? If Good Will Send His Angels jättää suuret ja rytmikkäät kappaleet taaksensa ja keskittyy hengen voittoon tutulla Bonon aavistuksen anovalla tyylillä. Kappale kasvaa hiljakseen, mutta jää rumasti sanottuna vain hyväksi U2 kappaleeksi. Tasapaksua U2 tuotantoa, joka ei roihahda. Staring At The Sun paistattelee maukkaalla melodialla, mutta kompastuu hieman tylsään kertosäkeeseen ja väliosaan. Ferrarin kuoret - Datsunin moottori; väkinäistä polkemista eikä eteenpäin päästä. Samassa padassa porisee Last Night On Earth, mutta nyt voihkiminen on vaihtunut realistisempaan äänensävyyn ja soundi on ryhdikkäämpää, vaikka meteli pääseekin hieman hallitsemaan. Levyn kokonaisuus kuitenkin oikenee. Gone, vaikkakin täytekappaleen virkaa tuntuu takovan, sopii mainiosti tontilleen ja kapinallaan nousee yksilöiden joukkoon. Kappale niputtaa vahvasti yleisilmettä kasaan, kuin sitä vastoin Miami ja The Playboy Mansion jäävät yksipuolisina tunnelmantappajina hiipuviksi liekeiksi. If You Wear That Velvet Dressin pinnan alla kuplii. Nämä öljyiset kuplat voitelevat levyn haavoittunutta loppuilmettä. Fiilistely ja hiljainen jammailu vie tunnelmallaan mukanaan. Please on levyn tässä vaiheessa kiehtova uusi alku. Bono on nöyrä ja melodiat istuvat täydellisesti. Rakenne kantaa ja levyn lerpahtanut tunnelma nousee. Wake Up Dead Man on pienen piirin U2 helmi ja yksinkertaisuudessaan kiehtova kappale. Karkea kitarointi rikkoo kaunista kuorta. Kalman tuoksuinen kokonaisuus poikkeaa muusta tuotannosta ja on aavistuksen outo valinta lopetukseksi.


U2: POP (Island Records, 1997 CD)

Pop-levyn lippu oikeuttaa outoon matkaan alun neonvalo-rytmien jälkeen. Pääteasemalle saavutaan hyvillä energioilla, mutta matkan aikana on paha olo ehtinyt jäädä kytemään. Levy sisältää paljon tunnelmapitoista herkkua ja tarttuvia rytmejä, mutta pirstaleinen kokonaisuus ei ansaitse täysiä tähtiä.
 
**-tähteä (Asteikko 1-3 tähteä)




U2: Last Night On Earth (Island Records, 1997 CDs), photo by
Rankin, desing by ABA
U2: Last Night On Earth (Island Records, 1997 CDs)

Last Night On Earth – single löytyi Anttilan poistomyynnistä. Helmenä ja täkynä se sisältää cover version M-yhtyeen vuoden 1979 diskohitistä Pop Muzik, joka soi U2:n versiona PopMart- konsertin alussa, toimien loistavasti. Tällä uudelleen herätetyllä U2 versiolla on mittaa 8;50, alkuperäisen ollessa 3;21 (pitkä versio 4;58). Ilman konserttikokemustakin U2 versio on todella tarttuvalla rytmillä koukuttava ja hypnoottinen ja U2 on onnistunut olemaan liikaa U2, ellei tällaiseksi lasketa kappaleen lopun minuutti tolkulla sumussa tarpomista. Pop-levyltä poimittu Last Night On Earth on tällä levyllä single versio eli n. puoli minuuttia lyhyempi. Taiteellinen vapaus on otettu käyttöön The Beatlesin Happines Is A Warm Gun coverissa ja se saa haikailemaan originaalin perään. Groovia etsitään, mutta sitä ei löydetä. Kaiken kokeilu saa koko kappaleen lopulta pahasti torsoksi.

**-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)




En ole pohjimmiltani U2-mies. Muistot ja hetket ovat hyviä, mutta pohjattoman rakkauden laava ei virtaa. U2 johdattaa muistot aina tuohon elokuun iltapäivään 1997, jolloin ystäväni kanssa vahingossa tahalleen oikaisimme jonon ohitse, kun portit sattuivat aukeamaan juuri kohdallamme, kun saavuimme stadionille, U2 on The Edgen särmikästä kitarointia, U2 on myös tusinan verran rockhistoria hienoimpia kappaleita. Onhan siinäkin jo mutusteltavaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti