keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Hits By The Kids kok levy ( Polarvox, 1987 LP)

Hits By The Kids kok, (Polarvox 1987), kansi AD
Hannu Jalasvirta, foto Juha Tyyskä
Nyt poikkean mukavuusalueelta. En ole lasten rock-musiikin ystävä, mutta olen utelias kuin lapsi. Levy ei ole oma, vaan menossa lahjaksi. Nyt tarkistetaan kunto -ja samalla sisältö. Olen utelias. Uteliaisuus heräsi, miettiessäni kuinka takakannen kuvan Kids- lapsikatras suoriutuu laadukkaasta rock-pitoisesta kappalerungosta. Lapsien nimiä selatessa ei voinut olla huomaamatta mm. Tommi Metsäketoa. Laadukkaat kappaleet ovat paikallaan, sillä levyn tuotto on tukenut SOS-lapsikylän toimintaa. Rele Kosunen on ollut puuhamiehenä hoitamalla tuotannon, sovitukset ja Hits By The Kids bändin kaikki muut instrumentit, paitsi Vesa Aaltosen ja Pepe Kettusen rummut tai Heikki Keskisen saksofonin. A-puoli

J.Karjalaisen Doris saa Antti Niemiseltä pienen hakemisen jälkeen antaumuksellisen esityksen. Nieminen tulkitsee ilolla ja elämänmyönteisesti kappaleen.Tommi Metsäkedon ote Freemannin Ajetaan me tandemilla kappaleeseen on miehekkäämpi ja hän pitää siitä kiinni heti alkumetreistä lähtien. Kokonaisuudessaan versio lähenee jo kasarihevin kulta-aikoja. Metsäketo on kypsä. Neumannin tutuksi tekemä Naiselleni vedetään uudella korkeammalla tyylillä Miki Korlinin puolesta. Korlin tavoittaa kaipuun ilmapiirin vilpittömällä tulkinnalla. Pieni äänen murtuminen ei haittaa. Lentääkö kotka hieman nopeammilla siiveniskuilla? Tempoa tempoa. Esitysten väliin jätetty naurahdus johdattaa Samuli Hurmerinnan Chuck Berryn  rock´n roll klassikon Johhny B Gooden kimppuun, josta on työstetty hieman raflaavampi Suomi versio, mitä on totuttu alkuperäisenä kuulemaan. Samalla se on saanut sekä pehmeämmän, että kitaravoittoisamman kuorrutuksen. Jussi Närhi tiedustelee rakkaudesta SIG-yhtyeen Kerro mitä on rakkaus kappaleessa. " Siitä on niin kauan, kun koskea sinuun sain", laulaa Närhi. Solisti laulaa lähes Inkismäisellä äänellä epätoivoista tarinaa, jonka tekstin myötä tulevat niin hotellihuoneet tutuksi kuin raateleva rakkauskin. Henkka Sorvali nostaa äänivolyymia yhdellä tasolla Jussi And the Boys coverilla Liisan koira. Turha se on lauluääntä pihistellä. Viesti tulee selväksi. Kosusen sovitus on kovin aikuisrock henkinen, Robert Palmer tyylisillä torvilla. Lopun kielikylvystä Sorvali suoriutuu menemättä solmuun.


KIDS: takarivi vas. Tommi Metsäketo, Samuli Hurmerinta, Nata Kokljuskin.
Keskirivi, Karoliina Tarjamo, Henkka Sorvali, Mika Harju, Kim Kokljuskin,
Hanna-Mari Kilpeläinen.
Eturivi, Miki Korlin, Jukka Harju, Antti Nieminen, Tia-Liisa Cohen, Lauri
Harju, Sami Kokljuskin.
Foto: Juha Tyyskä.


B-puoli

B-puolen aloittaa Eppu Normaali klassikko Kitara, taivas ja tähdet. Mika Korlinin tinkimätön ääni tekee kunniaa Hits by the Kids levylle. Laulutyyli on aavistuksen tapaileva, tamppaava. Se läsnäolo, joka Naiselleni kappaleessa on, on tässä esityksessä mennyt hajuraolle. Tulkintaa löytyy sitäkin enemmän. Peräkylän baarin versio.  Hits by the Kidsin persoonallinen alku Dingon Autiotalo esityksessä on jäätävä. Jussi Närhen tulkinta itse kappaleesta herättää muistot Dingon kulta-aikojen kaoottisesta aikakaudesta. Nuorta nuppia kaatui. The Kids bändin sovitus on kuin Juankosken viimeisen tehtaan viimeinen minuutti, Kappale nousee kuitenkin loppua kohden jaloilleen hurmos hengessä. Sovituksen ja Tommi Metsäkedon taisteluksi tahtoo mennä Kari Kuivalaisen kirjoittama - Riki Sorsan esittämä Haaveissa vainko oot mun? Metsäketo ottaa voiton lapsiammattilaisen vahvalla kouralla. Tasoja esityksestä löytyy. Sovitus antaa nöyrästi periksi tukien tulkintaa.Sovitus Tuomari Nurmion Hän on täällä tänään kappaleessa on veikeä viihdeversio. Henkka Sorvalin ääni on vasta kypsymässä siihen persoonallisuuteen johon olemme Nurmiolla tottuneet. Taidokkaasti Sorvali pysyy sovituksen pomppivassa rytmissä kiinni. Kontran Jerry Cotton saa Tia-Liisa Cohenin tyttöenergialla uuden ilmeen. Hempeä ääni nuolee kappaleeseen asennetta. Esitys ei ole imelä vaan aiheeseen sopivan samettinen. Tämä on kappale, jonka itse tulkitsin 70-luvulla vähemmän samettisesti. SIGin edustus tuplaantuu Hyvää syntymäpäivää kappaleella. Nata Kokljuskin & Naapurilähiö hoitaa vuotuisen sanoman julistuksen tyylillään. Selvä kuin pläkki. Esitys on elävämpi kuin taustan rumpukomppi. Naapurilähiön osuutta olisi voinut ehkä aavistuksen korostaa ja nyt lopun feidauskin hävittää Lähiön kurjasti. 
Hittipotpuri hoidetaan vivahteikkaan ansioituneesti ja matka on täynnä persoonallisuutta ja tunteita. Levyllä saa helposti eloa syntymäpäiväkekkereille - reilu 20 vuotta takaperin. Nykypäivänä on jo uusi sukupolvi. Nyt olisi aika kerätä Hits By The Kids bändi kasaan ja kerätä varoja uuteen Lasten Sairaalaan julkaisemmalla päivitetty versio. Sen verran laadukas kappalerunko on. Ajetaanko tandemilla, Tommi Metsäketo?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti