tiistai 31. joulukuuta 2013

Ei taida Miettinen palata....

Pariin otteeseen olen vuoden ensimmäiseksi kappaleeksi nostanut harkiten levylautaselle pyörimään australialaisen The Church- yhtyeen Under The Milky Wayn. Tästä kappalevalinnasta on pitkälti kiittäminen suomalaisen musiikkimedian monitoimimiestä Miettistä. Miettinen on ollut lähinnä vaihtoehtorockin äänitorvi lukuisine eri väylineen. 70-luvun lopulla hän perusti Hilse lehden, 80-luvun alussa oli Rumban vuoro, sittemmin tuli mm. levy-yhtiöt Kumibeat ja Gaga Goodies ja kaihoisin muisto lienee 90-luvun alkuun osuva YLEn radiokanavilla pyörinyt niin räimeän kitarockin, kuin pehmeän popinkin musiikkiohjelma Räkärodeo. Nyttemmin Miettinen tunnetaan parhaiten kirjailijana.

 Kuuluun siihen joukkoon joka kaula pitkänä, kieli ulkona katselee Hämeenlinnan suuntaan, odottaen suurta valopalloa - äänimerkkiä Miettisen paluusta radioaalloille. Jopa Facebookista löytyy sivu (Räkärodeo Appreciation Group), jossa kunnioitetaan ja vaalitaan tuon legendaarisen Räkärodeo ohjelman muistoa. Jäseniä sivustolla on kiitettävät 590. Räkärodeo oli YLEltä juuri sitä kulttuuririkasta ohjelmaa, jota siltä voi ja pitää odottaa. Miettisen raudanluja paneutuminen ja tietämys alasta ruokki kuulijoita rajojen joka suunnalta. Siitä puhuu myös puolestaan viime syyskuulta YLE Puheen ohjelma, johon Miettinen oli nostettu haastateltavaksi aamu kymmeneksi. 2007 Miettinen pikkuhiljaa hivutettiin pihalle radiohommista, mutta vielä hänellä on painoa YLEn ohjelmistossa. Se kertoo paljon miehen menneisyydestä ja tulevaisuudesta. 
  Täytyy samaan todeta, että YLE Puheen haastattelu painotti pitkälti myös Miettisen kirjallisia ansioita.

Rumba täytti hiljattain 30-vuotta. Siinä Miettinen muistelee kuinka Rumba perustettiin 1980-luvun musiikilliseen murrokseen ja kuinka Rumba ei varsinaisesti ollut punklehti. Tekijäjoukko vaan sattui olemaan monenkirjavaa ja taustaltaan punkhenkistä. Esikuvana Rumballe oli brittilehti NME. Nyky Rumba on niistä ajoista siistiynyt ja viivat ovat suorassa. Samalla se on lehti, jota Miettinen ei enää lue. Joko kellot alkavat soimaan? Murrosta ja suoraa viivaa? Hilse-lehtikin perustettiin, kun oli pakko. Vink vink YLE, vink vink Radio Helsinki, vink vink Rumba! Vaan Miettinen istuu juuri niin pelottavan autuaasti terassillaan, kuunnellen ohimenevien lintujen siipien läpsytystä ja kertoo nauttivansa siitä. Ymmärrän, itsekin haltioidun närhen rääkäisystä kesällä hankitulla mökillä. Hän kertoo osallistuvan Roger Whittaker -kerhon tapaamiseen Hauholla, eikä jaksa etsiä 30 uutta bändiä joka viikko ja Epelle saa soittaa kännykällä, kun asiaa on. Saako miestä enempää kiusata, joka on tuonut mm Rumban ja nipun loistavia orkestereita ( Hoodoo Gurus, Died Pretty, Stems, Nomads, Sinners, Flamin´ Groovies, Green Pyjamas, Wanna-Bees jne, jne......) tietoisuuteeni. Miettinen on itse todennut monitoimisuuden, eli kaiken lopettamisen olevan helpotus. Kirjoittaminen ja musiikin kuuntelu on ainoita mitä hän osaa, karkeasti sanottuna ja hänen itsensä suusta kuultua. Se tuli jo todettua, että Miettinen on ottanut aktiivisemman roolin kirjailijana, mm kuusi julkaistua kirjaa, joista viimeisin Sukuviha vuodelta 2013 (Like). Ja lisää on tulossa. Mutta toteamatta on se fakta, johon Miettinen vastasi ponnekaasti Olga K:n haastattelussa YLE Puheen Aamussa syksyllä 2013, että hän ikävöi radiostudiota. Jotta hyvää tulevaa vuotta!


Lähteet: Rumba NO 9/2013
YLE (YLE Puheen Aamu pe 27.9.2013 - YLE Areena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti