keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Pulp: Different class (1995 Island records LP)

Pulp: Different class (1995 Island records LP),
Blue Source sleeve, concept by Pulp, photo
Donald Milde and Rankin
Kun Benjamin Ingrosso voitti ansaitusti Ruotsin Melodifestivalenin 2018, ajattelin sen kunniaksi tonkia levyhyllyä etsien mielenkiintoista äänitettä länsi naapurin puolelta, mutta kun päivällä luin vanhasta Hesarista (Helsingin Sanomat), kuinka championshipin joukkue Middlesboroughin (jalkapallo) kannattajat matkustivat viidennen tason joukkueen Hartlepoolin otteluun, pelastaakseen joukkueen ajautumasta selvitystilaan. Avunanto juontuu vuoden 1986 tapahtumiin, jolloin Hartlepool pelasti konkurssikypsän Middlesboroughin antamalla heidän pelata ottelunsa omalla stadionilla ilmaiseksi. Näin hellyin tutkimaan levyjä brittein saarten näkövinkkelistä, vaikka Benjamin Ingrosson kappale pirteydessään pelasti sen mihin suomen viisusählinki oli koko homman saanut valumaan. What a donkey bridge!


Different class on täynnä tuoretta aknea, se on viatonta nuoruutta ja meren rannalla koettua rockfestivaalia. Different class kiteytyy juuri tuohon Ruisrockin keikkaan vuodelta 1996. Disco 2000 biisiä kovempaa avausta ei juurikaan voi olla. Se räjäytti ja se räjähdys tuntuu yhä edelleen. 

Harvakseltaan olen levyä kuunnellut ja nyt kun se tuolla taustalla soi, ihmettelen sitä. Moni levy jää nostalgiaan junnaamaan, mutta tämän levyn (Different class) kohdalla en tuota koe. Levyssä on jotain kiillotettua rosteria, ylimääräistä kliinisyyttä ja viranomaisten määrittelemää puhtautta. Jarvis Cocker on apea kuin te-toimiston päällensä saanut pärjääjä. Hapan kuin kastike. Oasis ja Blur ovat nostalgisempia. Hiiteen faktat, levyssä on huomisen soundi - ikuisen huomisen.

Pulp: Different class (1995 Island records LP), 
Blue Source sleeve, concept by Pulp, photo 
Donald Milde and Rankin

Different class on raajarikko sukulainen, jonka on epähuomiossa jättänyt onnensa ojaan, mutta jossa virtaa sama veri. Different class on täynnä tyylikästä poppia, pieni ripaus tekotaiteellisuutta ja seksiä. Dandy. 

Levy kansineen on paketti, joka ikävä kyllä on hieman ampunut omaan jalkaan. Levyllä ei varsinaista kantta ole, vaan sen saa valita itse 12 eri kuvavaihtoehdosta. Hieno idea, jota aina silloin tällöin käytetään eri muodoissa. Mistä osuma omaan jalkaan sitten johtuu? Levyn kannessa, johon valitsema kuva tulee, on liian suuri. Omalta kohdin kannesta on tullut liian lötkö ja tämä lötköys on rikkonut kannen pahveja. Harmin paikka. Kunpa kannessa oleva kolo olisi ollut hieman pienempi. 

Pulp: Different class (1995 Island records LP), 
Blue Source sleeve, concept by Pulp, photo 
Donald Milde and Rankin

Kuvat ovat tyylikkäitä. Osa tahattoman koomisia, osa ah niin brittiläisiä. Kuvissa esitellään bändin jäsenet. Hyvä selkeä tapa. Tämä on vinyylilevyjen kansitaiteiden voimaa!

Different Class on levy, joka kiteyttää ajanhukan. Kuinka helposti annamme periksi nykyajalle (lue menneisyydelle). Koemme, että huomenna on parempi. Utelisuus on hyvästä, mutta liika on liikaa. Ensin pitäisi sisäistää tämä hetki. Olemmeko menneet hetkestämme ohitse? Varjo huutaa hidastamista. Älä epäröi tavata levykauppiasta. Et pety.


Please understand. We don´t want no trouble.
We just want the right to be different. That´s all.
-teksti levypahvissa-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti