perjantai 5. joulukuuta 2014

Pikku Joulun Tanssit; kok (Satsanga Records, 1977 LP)

Pikkujoulut lienevät vuoden ”mainioin” juhla, sillä iltaan liittyy tiivistettynä niin paljon. Tavaraa tulee joka puolelta ja paljon – ympärillä on ”parhaat” kaverit, vuoden sallituimmat jatkot ovat tiedossa, mennyt vuosi kirjaimellisesti huuhdotaan pois jne… Jokainen juhla vaatii järjestelyt ja taustatilpehöörit vähintäänkin kahvin merkeissä. Olen kummastellut niitä pikkujouluja joissa olen ollut, itse joulun puutetta; ehkä pitopaikan puolesta nojaa jossain nurkassa kuusi ja pöytä notkuu kyllä patojen puolesta, mutta tontut, lakit ja kunnon reipas joulumusiikki ovat puuttuneet. Pukista puhumattakaan. Pomon käteen iskemä konjakki ei ole lämmittänyt. Sehän kuuluu jo etikettiin.

Jälleen kirpputorilta, tuolta nykyajan parhaalta levykaupalta, löysin houkuttelevan teema-levyn joitakin vuosia sitten; Satsanga recordsin kokoelmalevy Pikku Joulun Tanssit, vuodelta 1977. Tässäkö mainion reipas pitkäsoitto joulun pikku veljen pirskeisiin!?  Kansi ainakin lupailee jotain hurjaa ja kappaleet muutaman tutun esityksen lisäksi nipun oudompia mielenkiintoisia joulun ralleja. Näyttää hyvältä!


Levyn tuottajana on toiminut Satsanga Records, jonka perusti Jukka Kuoppamäki. Vuonna 1973 Kuoppamäki halusi levyttää kappaleen Wounded Knee, mutta Kuoppamäen silloinen levy-yhtiö EMI, jossa hän oli solistina, ei siihen suostunut suurten organisaatiomuutosten vuoksi. Satsanga Records julkaisi yli sata albumia. Toiminta päättyi 1978 varojen loppumiseen.
Pikku Joulun Tanssit; kok (Satsanga Records, 1977 LP)
Pikku Joulun Tanssit; 
kok (Satsanga Records, 1977)


Voiko äänilevy rauhallisemmin alkaa. Tahti on kuin pöydällä sulavalla jääpalalla. Lenin Joulumorsian saa kuusesta neulat varisemaan ja kahvin kylmäksi. ”Saan olla sulle joulumorsian, tän joulun aina muistaa haluan”. Näissä tunnelmissa siis aloitamme, pitäkää lakeistanne! Kirje Korvatunturille on joulun itkettävin kappale. Äiti makaa sairaalassa. Sinänsä veikeää sanailua, mutta laulun ydin särkee sydämen. Herkimmät tapailevat tässä vaiheessa kaulahuivia poistuakseen juhlista. Humppa-dixie Petteri Punakuono aloittaa karkelo-osuuden. Petteri Punakuono laukkaa sen verran, ettei siitä voi olla pitämättä. Humppa-dixie versio on onnistunut. Kulkuset, Valkea joulu ja Rekiretki ovat haikeita niellä Suomineidon navasta alaspäin asuvilla, sillä sen verran talven mielikuvat nojaavat lumipenkkoihin. Laulujen perinteikkyys kuitenkin voittaa ja sen vuoksi näitä jaksaa kuunnella. Henkilökunta suihkii lisää ponnekaasulunta ravintolan ikkunoihin. Maj-Lis Könösen sanoittama Joulun Valot on kooste joulun fraaseista ja jää sen vuoksi edeltäjien jalkoihin. Vuokko Piiroinen tulkitsee niin herkästi ja koskettavasti kuin vain yltää, mutta tahattomasti torppaa imelyydessä joulupöydän perunalaatikon edelle.

Humpassa Muistan Joulut Lapsuuden Marita Norringilla tempo on oikea. Unto-Haapa-Ahon sovittama kappale saanee kahvijononkin kääntämään tanssijalkansa parketin suuntaan. Levyn neljä viimeistä kappaletta mennään Pikku Joulun Tanssit päätontun Jukka Kuoppamäen säveltämillä ja sanoittamilla kappaleilla. On Jotenkin Mieli Hellä on reipas tango ja reipas on (taas) Marita Norringkin. Kappale poikkeaa traditionaalisesta joulukappaleesta juuri sen verran kuinka paljon kappaleen nimikin antaa ymmärtää. Joulunakin on lupa rakastaa. Joulun Tango ei tahdo pysyä pöydällä, vaikka Kuoppamäki sen itse jylhästi meille esitteleekin. Tyyli ei tänä iltana oikein pure. Unto Haapa-Aho antaa isän kädestä oikean rytmin ja Marita Norringin on helppo laulaa simppeliä  Voisko Se olla Ihanampaa jenkkaa. Vihdoin on saatu pikkujoulut ansaitsemalleen taajuudelle. Jukka Kuoppamäki päättää levyn niin kuin se olisi pitänyt aloittaa. Alle kahden minuutin riehakas jenkka Tapanina Tanssitaan jättää hyvän maun, mutta se katoaa tumman ulsterin kauluksen liepeiden alle, kun sohjoon syöksytään yön valopilkkua saalistamaan.
 

Kanteen ei ole katsominen, sillä alun yskimisen, parin perinteisen ja lopun laukan jälkeen käteen jää vain laimea ja kylmä rusinaton glöki. Tähän levyyn ei ole vara perustaa pienen joulun taianomaista aikaa. Taustamusiikiksi kelpaa, kunhan huolehtii, ettei volyymitaso nouse niin, että kappaleet erottuvat selkeästi. Harmin paikka, letkeälle joululevylle olisi tilaa. Kuusen valoista vain osaa rätisee, eikä aluskaan lahjoista pullistele.


 *-tähti (asteikko 1-3 tähteä)


A                                                

JoulumorsianLeni , slow-fox    
Kirje Korvatunturille; Lasse Kuusela, slow-fox
Petteri Punakuono; Jorma Markos, humppa-dixieland
Kulkuset; Jorma Markos, humppa-dixieland 
Valkea Joulu; Jukka Kuoppamäki, slow-fox 
Joulun Valot; Vuokko Piiroinen, slow-fox  
B

 Muistan Joulut Lapsuuden; Marita Norring, humppa
Rekiretki; Lasse Kuusela, humppa
On Jotenkin Mieli Hellä; Marita Norring, tango
 Joulun Tango; Jukka Kuoppamäki, tango
Voisko Se Olla Ihanampaa; Marita Norring, jenkka
 Tapanina Tanssitaan; Jukka Kuoppamäki, jenkka


Lähde: www.rocket-records.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti