tiistai 6. toukokuuta 2014

Euroviisut 2014; toivo - pelko - luulo

 Joka keväiset riemuraidat ovat täällä taas! Euroviisujen laulukilpailut 2014 ovat enemmän kuin ovella. Taas spekuloidaan Suomen menestysmahdollisuuksista ja ainankin Norjasta on kantautunut positiivisiä kommenteja. Ken uskokoon. Itse olen skeptinen, sillä pisteitä pitäisi herua sen verran tasaisesti kaikkialta, jotta potti kasvaisi muiden yläpuolelle. Esimerkiksi Tanska saa sympatiapisteitä kotikisojen vuoksi ja nykygenren mukainen esitys rohmuaa muutenkin ääniä. Tanska hakkaa Suomen. Ukrainan nykytilanne katsotaan sille eduksi ja sieltä löytyy myös peittoaja. Sitten on liuta eri europop- ja humpparallatuksia, jotka edes jossain määrin kampeavat Suomea taulukossa alaspäin. Listattuna on maita, jotka kahden kuuntelun perusteella ovat tehneet jollain tasolla vaikutuksen; positiivisen tai negatiivisen. Pari maata on saanut kaksi kategoria edustusta.


TOIVO: 
Suomi, Makedonia, Slovenia, Ranska, Italia, Liettua, Israel

PELKO: 
Valko-Venäjä, Malta, Kreikka, Tanska, Espanja, Ruotsi, Unkari

LUULO: 
Norja, Tanska, Belgia, Hollanti, Ukraina, Israel


TOIVO edustaa maita, jotka ovat tehneet jollain muotoa vaikutuksen. Suomi on ainoita oikeita kokoonpanoja, joka voidaan laskea bändiksi ja kappale on myös hyvä. Voittoon se ei kuitenkaan yllä. Pisteitä ei vain tule tarpeeksi. Kymppisakki olisi saavutus. Makedonia yllätti; nämä on näitä makuasioita. Olin huomaavani esityksessä jollain tasolla jopa hieman David Bowieta! Slovenia yllätti huilullaan, sillä en pidä huilusta soittimena lainkaan. Tumma video, kirkkailla valoilla saattoi myös hämätä. Ranskan kappale jäi päähän soimaan ja syystäkin. Periaatteessa tyhjänpäiväinen rallatus, mutta tarttui. Italia, Liettua ja Israel ovat melko samaa pataa. Kaikki vahvoja naisartisti esityksiä, joista Israel karvan verran edellä. 

PELKO on osio, jossa kappaleen ärsyttävät , mutta niillä on potentiaalia. Valko-Venäjän Cheesecake oli teennäinen, mutta voi piru vie tarttua joihinkin äänestäjiin. Maltan sota-aiheisella esityksellä voi saada sympatiapisteitä, mutta tällä kertaa ne menevät väärään laariin. Kalastelun makua siinäkin kappaleessa. Kreikka pelottaa aina; tänä vuonna vielä enemmän. Kreikan beat jumpilla on aina kysyntää. Tanska on ainoa selkeä suosikki koko listasta ja se pelottaa. Luulin jo että olisimme päässeet Scatmanista, mutta se luulo oli väärä. Espanjan sinänsä ok kappale on päässyt pelko-listalle kertosäkeen vuoksi. Koko homma nojautuu liikaa siihen. Ruotsia hehkutetaan (taas), mutta heidän kappaleensa on vaisu ja tyhjänpäiväinen. Unkarin perheväkivalta teema tuntuu teennäiseltä ja sen vuoksi onnistuminen saisi tällä erää jäädä.

LUULO vie Norjan herkkää, laulajalle sovitettua balladia korkealle. Vaikka huiput jääväät kappaleessa saavuttamatta, pärjää Norja silläkin vähällä, laulajan toki ollessa karismaattinen. Tanska nauttii kotiedusta ja hunajaisesta esiintyjästä. Samalla kun muut maat saavat hajapisteitä, korjaa Tanska tasaisuudella potin. Belgian iso nallemainen köriläs voi hyvinkin yllättää; no jos ei voitolla, niin hyvällä sijoituksella. Euroopan äidinvaistot herännee. Hollannin laadukas country-henkinen balladi saattaa hyvinkin herättää ihastusta ja näin pikkuhiljaa kipuaa korkealle. Ukrainan etuna on jo em. poliittinen tilanne. Pisteitä tulee varmasti jo sitä kautta. Pisteitä tulee myös rempseästä kappaleesta ja näyttävästä esiintyjästä. Mustana lampaana se voinee haastaa Tanskan. Israelin voima näkyy ja kuuluu äänestyksessä. Pisteitä tulee sieltä täältä sen verran, että kokonaissijoitus on kepeästi kymppisakissa.  


Kuka puuttuu listalta? Itävalta! Parrakas draq queen saa ääriäänestäjät liikkeelle. Se kuinka paljon heitä on, on kysymysmerkki. Jää nähtäväksi. Itävalta saa voittaa, ei siinä mitään. Todennäköisesti se kuitenkin hiipuu lähemmäksi sijalukua 12-15. 



Päivitys I:n semifinaalin jälkeen:

Ohhoh, olipa ison oloinen lava! Eniten siitä kärsi Ukraina, joka ei saanut pyörivällä hyrrällä ja levottomalla esiintymisellä sitä haltuun. Videoesiintymisestä tultiin roimasti alas ja samalla karisi mustaan lampaan talja, sekä LUULO sijoitus, finaalipaikasta huolimatta. Belgia putosi koko kilpailusta jo aavistuksen pelottavaksi nousseella esityksellä. Onnistujia olivat mm. Ruotsi joka nousee PELKO listan lisäksi LUULO listalle. Ruotsista tuntuvan pitävän kaikki. Montenegro oli iloisin piristys hienolla lavan haltuunotolla ja nappikappaleella. Se oikeuttaa tällä erää TOIVO sijoituksen. Samoin Azerbaidzan säväytti jo videosta tutulla hienolla elokuvamaisella olemuksella, mutta nyt vielä astetta elävämpänä. Siitä napsahti TOIVO tila. Muut finaaliin päässeet maat säilyttävät listalla paikkansa, mm Hollanti, joka teki eheän esityksen ja jonka taakse tuntuu nousevan yhä vankempi kannustusjoukko.




Päivitys II:n semifinaalin jälkeen:

Euroviisut eivät ole ohi ennen kuin parrakas nainen on laulanut! Siinä nähtiin kuinka yksi henkilö ottaa lavan haltuun ja näin Itävalta haastaa Tanskan. Myös Norja meni riman ylitse, vaikka esitys oli aavistuksen kaavamainen. Viimeiseen pisaraan viety herkkyys kuitenkin välittyi. Itävalta nousee LUULO kastiin, jossa Norja pysyy. Korkeatasoisissa viisuissa on Suomi hieman hätää kärsimässä hieman hengettömällä esityksellä. Asenne hieman uupui ja näin se jää toistaiseksi pelkäksi toivoksi. Samaan kategoriaan jämähtää myös Slovenia. Vahvojen naisten näytöt jäivät videoihin, sillä sekä IsraelMakedonia, että Liettua jäivät finaalipaikasta. Israelin pliisuksi jäänyt esiintyminen ei täyttänyt lavaa, eikä Makedonia saanut esiintymistä muuten vain lentoon. Liettuan esittelyvideon hyvä tunnelma oli jäänyt matkan varrella pois. Maltan selkeä tyylinvaihto sotaisaan videoteemaan nähden, pudottaa sen PELKO - listalta tavallisten kuolevaisten joukkoon. Samoin käy Kreikan ja Valko-Venäjän amatöörimäisiksi pudonneiden esitysten jälkeen. TOIVO - listalle tuli tilaa ja sinne voikin nostaa puolipakolla Sveitsin, jonka esitys oli mainio. Puola ja Romania jäävät finaalissa vain herkulliseksi täytteeksi. 

Onnistuessaan finaalin liveosuudessa, nousee myös Saksa TOIVO - listalle. Yleisesti on ison, aution lavan täyttäminen muhkeilla valoilla tuonut eri esiintyjien tunnelmaan levottomuutta. Mm. Suomi oli paikoin kiusallisen hukkuneena valkoisessa valomeressä. Samoin lavaliikehdinnöissä on ollut järkyttäviä tempoilua, eikä aina ole tiennyt kuka tai missä esiintyjä on. Pahimpana esimerkkinä finaalista pudonnut Viro. Myös monen maan kohdalla ohjaus on ollut aavistuksen tempoilevaa ja vienyt rytmiä esityksestä.

Hienoa showta olemme kuitenkin näkemässä; siitä pitää huolen kovatasoinen finaaliporukka. Suomen esiintymisnumero finaalissa on 18, joka tuskin voisi parempi olla. Onko siis viimeisen viisun esittäjä parrakas nainen vai sileäposkinen mies? Molemmat kelpaavat!


TOIVO: 
Suomi,  Slovenia, Ranska, Italia, Montenegro, Azerbaidzan, Sveitsi

PELKO: 
Tanska, Espanja, Ruotsi, Unkari

LUULO: 
Norja, Tanska, Hollanti, Ruotsi, Itävalta 



Päivitys finaalin jälkeen:

 Tämän vuoden euroviisut olivat kovatasoiset ja Suomi pärjäsi hienosti. Pisteitä tuli tasaisesti joka suunnasta, paitsi idästä. Esitys oli semifinaalia rennompi. Samalla Softenginen reipas rock-kappale laittoi miettimään sitä tosiasiaa, että ding dongien aika on ohitse; kappaleen täytyy olla "vakavissaan" tehty. Sveitsin hieman hilpeämpi esitys oli oikeastaan paras kepeämielisimmistä ja sijoitus oli 13. Itävallan suoritus oli jäätävä. YLEn uutisissa peräänkuulutettiin Pohjoismaiden viisumahdin murtumista ja se toteutui. Vuoden 2015 viisut Itävallassa on enemmän kuin tervetulleet! Politiikka ei pysynyt pois ja ei siinä mitään. Turhaan provosointiin ei lähdetty ja mielenilmaisut höystettiin `rakkaus`-teemalla. Piikki oli sopivan terävä. Nyt kun poliittinen pää on kuitenkin avattu näinkin avoimesti, on jatkossa lievä vaara, että viisuista tulee liian selkeästi mielenilmaisun alttari. Mukana oli myös joukko kappaleita, jotka ottivat selkeämmin kantaa eri asioihin. Siihen leikkiin ei pitäisi sortua.

Suurta harmia tuli koettua rahoitusmaiden ( Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Englanti ), sekä Tanskan jäädessä vain yhteen lavakertaan. Nyt monille näiden maiden näkeminen oli ensikerta ja muihin, semifinaalin kautta pyrkiville maihin, oli tässä vaiheessa jo luotu tartuntapintaa. Ensitreffit oli jo pidetty. Mm. Espanja oli saanut lavaversioon aivan uuden tason ja sitä oli mielellään katsonut enemmänkin. Saksan esittelyvideo oli sen verran torso, että finaalin esiintyminen löi sen mennen tullen. Ensivaikutelman huono maku oli jättänyt happaman maun. Englannin aikana jääkappissa syttyi valo. Tämä ei ole reilua. Jokaiselle olisi saatava kaksi live-esiintymiskertaa!

Suomen karsinta UMK on tullut formaattina tutuksi. Nyt tiedetään pelit säännöt. Ei kannata liikaa tuijottaa mitä muut tekevät, vaan keskittyä omaan lahjakkuuteen, persoonaan ja kulttuuriin. Sinut itsensä kanssa, syntyy parasta jälkeä. Sitä ei tarvitse myöhemmin katua. Softengine antoi hyvän höpinän tulevalle vuodelle, siirtymiseen uusien viisubiisien metsästykseen. Sitä ennen kuitenkin juodaan monet mitallikahvit sijaluvusta 11. Onnea!  Kippis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti