keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kelpo Pojat: Saimaa / Pilvilinna (Sonet, SOPOSD 199, 1992 CDs)

Kelpo Pojat: Saimaa / Pilvilinna (CD single, Sonet, SOPOSD
199) 1992, kustantaja BArk Boat Music Oy
Kelpo Poikien tuttavuus on jäänyt vähälle, vaikka tuotanto sisältää tukulti mukavia ja sympaattisia pop/rock ralleja. Mielikuva orkesterista on aavistuksen Helsinki keskeinen, (nais)opiskelijoiden suosima bändi, vaikka keikkojakin on pitkän uran varrelta liki 800. Lienen siis asunut valtaosan elämästäni kannon alla. Jossain vaiheessa levyhyllyssä oli Yö uinuu, tuuli hyräilee pitkäsoitto, vuodelta 1991, mutta vinyylin huono kunto koitui sen kohtaloksi, eikä uutta ole tullut tilalle. CD levynä löytyy vuodelta 1992 Riku Mattilan tuottama CD single Saimaa / Pilvilinna

Kannessa on hieno monisäikeinen teos, jossa kolmihampainen, peräkammarinpojan oloinen puuveistoskaveri seisoo sormet ojossa, ruusuvoittoisessa maaperässä, josta nousee sormia! Eittämättä yksi mieleenpainuvimpia kansia. Harmi ettei kansiteksteissä mainita tekijää. 

Molemmat kappaleet ovat selkeitä kuin hodari nakilla, mutta mausteet ovat erilaiset. Saimaassa tuoksuu kapakkaschlager ja laulajan (en tunnista, mutta tietoihin on merkattu laulajaksi Juha Kannas 1985-, sekä Markku Valtonen 1985-) ääni on jostain Samuli Putron ja Ismo Alangon välimaastosta. Ei siis ihme, että bändi nauttii tinkimättömästä ruohonjuuri tason kannatuksesta. Kappaleissa on pilkettä, mutta ei liiaksi. Kappaleissa on vääntöä, mutta ei niin paljon kuin Tuomari Nurmiolla pahimmillaan. Soundi on tunnistettavaa Kelpoa Poikaa. Kivoja kakkupaloja. Pilvilinna on polkaisukappale - rytmi tekee työn ja nostaa hien pintaan. Yleissoundi on liki akustinen ja on kuin nakutettu pieniin tiloihin tai lava esiintymisessä iholle pääsyyn. 

Pidemmässä putkessa ei kahden minuutin kappaleita pitkälti jaksa ja nytkin aavistuksen kertakäyttö kappaleen leima häiritsee, pudottaen yhden tähden arvostelusta pois. Mutta se luomuhenki joka yhtyeen yllä leijuu, on nautittava, eikä näin ollen olisi ihme, mikäli Kelpo Poika olisi jonkin sortin sukulainen Elovena tytölle. Rakastettava orkesteri, kunhan sen vaan ensin löytää.

**- tähteä (asteikko 1-3 tähteä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti