perjantai 21. maaliskuuta 2014

Weeping Willows: Endless night (Grand Recordings / Virgin Records, 1999 CD)


Weeping Willows: Endless night ( Grand Recordings/Virgin records, 1999),
sleeve by Pukkaform, photo Tomas Näsström, illustrations by Stina
Wirsen
Weeping Willows porskuttaa kuin Volvo Amatzon. 90-luvun alussa perustetulta ruotsalaisorkesterilta on juuri ilmestynyt uusi albumi The time has comen ja alustavasti se on saanut muikean vastaanoton. Huhtikuun puolivälissä (16.4.) orkesteri on osuvasti saapumassa Helsingin Tavastialle.

Weeping Willows: Endless night
( Grand Recordings/Virgin records, 1999),
sleeve by Pukkaform, photo Tomas Näsström, illustrations
by StinaWirsen 

Vuosia sitten löysin Fennica Recordsin alelaarista Weeping Willowsin kakkoslevyn Endless night (Grand Recordings / Virgin Records, 1999) ja poimin tietysti mansikan talteen. Olin ystäväni valveutuneen musiikkimaun maistiaisiksi kuullut entuudestaan pari kappaletta. Orkesteri löi kaihoisalla soundilla ja iskelmänostalgialla Suomessa läpi ja myös pitkälti levyn kakkosraidalla True to you, joka nousi pienoiseksi hitiksi.


Pelkkiä kansia katsomalla ei musiikista arvaa sanoa, sillä fiftari-henkinen nuorimies joka istuu tuolissa, pitää käsissään The Clashin London Calling vinyyli LP:tä. Muu kannen hapatus ei tue hänen levyvalintaa. Kansi on imelissä ja kelmeissä väreissä, mutta raaka taiteellisuus iskee läpi. Miehet ovat tyylikkäästi puettu ja juomalaseja pidetään kuin taidehallin avajaisissa. Takakansi on pelkistetty; kuin vanha tapetti, yksinkertaisilla kuvioilla. 


 Weeping Willows: Endless night ( Grand Recordings/
Virgin records, 1999),sleeve by Pukkaform, photo Tomas
Näsström, illustrations by StinaWirsen 
Magnus Carlsonin ääni on upea! Samassa äänessä lepää toivo ja epätoivo. Koko keho itkee, mutta sitä ei saa ulos kuin laulamalla. Bändin herkkyys on kappaleiden selkäranka. Soitinvalinnat ja melodiat sulavat yhteen. Levyn avaus While I´m still strong ja By the river ovat juuri tällaisia täydellisiä Weeping Willows kappaleita. Ei itsesääliä, vaan pohjatonta surua - tummaa kauneutta. Weeping Willowsin iskelmän kaiho kuuluu When you are asleep kappaleessa. Nopeatempoisempana se olisikin puhdasta iskelmää; nyt sitä on viivytetty juuri sillä pahaenteisyydellä, jota Carlson ja koko orkesteri kaipaa. Nostalgisuus ei ole rasite tai pahe, sillä Willowsin oman tyylin leima voittaa nämä sudenkuopat, vaikka esim. kappaleet The thruth in your eyes ja Nothing or all liippaavatkin läheltä. Looking for a home kuulostaa hieman Leonard Cohenilta, mutta lopun toiveikkuuden herääminen tekee kappaleesta optimistisemman. Nousu on piilevä ja se pääsee yllättämään. 

 Weeping Willows: Endless night
( Grand Recordings/Virgin records,
1999),sleeve by Pukkaform,
photo Tomas Näsström,
illustrations
by StinaWirsen
Weeping Willows: Endless night
 ( Grand Recordings/Virgin records,
1999),sleeve by Pukkaform, photo
Tomas Näsström, illustrations
 by StinaWirsen 
Levyn yleisilme on aavistuksen kuin ranskalainen äveriäs kartano, jossa rouva kulkee käytäviä liki läpinäkyvässä pitkässä yöpaidassa, hiukset vapaasti laskostuneina paljaille olkapäille. Rauhallinen askel - rauhallista musiikkia. Ilman levyn popahtavinta True to you kappaletta, olisi levy saattanut jäädä suuren yleisön tavoittamattomiin. Oli niin tai näin, Weeping Willows ansaitsee ehdottomasti huomionsa, ilman True to you hittiäkin! Levy on vahva esitys. Orkesteri tietää mitä haluaa ja myös tekee sen suurella onnistumisprosentilla. Musiikkia ihmisille, jotka arvostavat elämää ja antavat itselleen aikaa.*** -tähteä (asteikko 1-3 tähteä) 

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti