keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Lapinlahden Linnut: Lapinlahden Linnut (EMI Finland 1985 LP)


Lapinlahden Lintujen ensimmäinen pitkäsoitto osuu 80-luvun ruuhkavuosille, jossa kaistanvaihtoa tehdessä peileissä vilkkuvat mm. seuraavat levyt; Hurmio (Sorsakoski), Doris (Karjalainen), Kahdeksas ihme (Eppu Normaali), Laivat (Somerjoki), Kerjäläisten valtakunta (Dingo), Pyromaani palaa rikospaikalle (Leskinen Grand Slam) ja Pohjantähden alla (Popeda). Osa porukasta on jäänyt tien varteen, osa eksyi jo ensimmäisessä risteyksessä ja osa jatkaa vielä huristelua allekirjoittaneenkin parkkipaikalla. Lapinlahden Linnuilla lienee ainankin osittainen ruutu sydämessä.

Lapinlahden Linnut: Lapinlahden Linnut (EMI
Finland 1985 LP), kuva ideoinnit Lapinlahden
Linnut, EeroTamminen, kannen kuvat Anja
Salmela, kannen toteutus Markus Heikkerö


Lintujen ensimmäinen kestää kuuntelua pitkälti sen vuoksi, että hurtin huumorin rinnalla tuodaan elämän nyassit liikuttavalla tavalla esiin. Olen rakastanut Lapinlahden Lintujen filosofista näkemystä elämään, sen herkkuihin ja haittoihin - mitä ikinä ne sitten ovatkaan. Sisäinen ahdistus, Elämässä täytyy kosia, Ajatelkaa! Kappale Joka kesäyö pullo viiniä on jäänyt elämään heittona. Joka kesäyö pullo viiniä kostuttaa kielenkärjen pelkästä mielikuvasta.


Lapinlahden Linnut: Lapinlahden Linnut (EMI Finland 1985 LP),
kuva ideoinnit Lapinlahden Linnut, Eero 
Tamminen, kannen
kuvat Anja Salmela, kannen
toteutus Markus Heikkerö


Siinä missä esim. Tapio Liinojalla on pehmeä ja särmikäs ääni, niin Mikko Kivistä ei mikrofonin varteen passaisi laittaa - mutta! Levyn eittämättä legendaarisimpia kappaleita Lipputangon nuppi ja Tero ja Minä ei voisi ja soisi kenenkään muun esittävän! Hullua. Lintujen suuri etu on ollut, että sinne mikrofonin varteen voi laittaa kenet tahansa. Orkesteri käyttää myös moniääniä hienosti hyödykseen.   

Minulle Lapinlahden Linnut ovat ensisijaisesti bändi ja toissijaisesti huumoriorkesteri. Mm. Ojasta noustaan kappaleen lähtökohta, ennen ensimmäistä iskua tai tavua voisi olla yliampuvan posketon, mutta kappale kertoo viileän tarinan kaupungin ja maaseudun rinnakkaistodellisuudesta. Pisteet todella tyylikkäästä kaupunkifonista!


Lisää Lapinlahden Linnut: Lapinlahden Linnut (EMI Finland 
1985 LP), kuva ideoinnit Lapinlahden Linnut, Eero
Tamminen, kannen kuvat Anja Salmela, kannen
toteutus Markus Heikkerö

Vaikka vuoden 85 kovimpia levyjä oli mm. Smackin Rattlesnake Bite ja Röyhkän Maa On Voimaa, kampesi Lapinlahden Linnut jollain primitiivisellä voimalla tähän väliin. Kyllä meilläkin paukuteltiin puukalikoita yhteen ja siinä sivussa matka-arkkujen kylkeen. Lipputango nuppi ja Tero ja minä kuuluivat karaoke soitannan piiriin.

 Linnut ovat jättäneet jälkensä ja ensimmäinen pitkäsoitto oli aikansa merkkitapauksia. On hieno pitää sitä kädessä ja muistella. On hieno kuunnella elämänmakuisia kappaleita. Ojaan voi joutua nyt 30 vuotta vanhempanakin ja lipputankokin tuli tehtyä vasta pari vuotta sitten.

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti