maanantai 20. kesäkuuta 2016

Rock´n´Roll: kok (Vaaralliset Levyt 1986 LP)

Näin unta, että Cliftersiä oli kosiskeltu keikalle Kiinaan ja Japaniin. Bändit pojat sitten pohtivat, että eihän me voida Clifters nimellä mennä. Ehdotin pojille, että käyttäkää sitä Deatles nimeä, jolla muinoin levytitte pari biisiä Se ei poikia miellyttänyt ja uni päättyi poikien pohdiskeluun.

In Deatles on levyttänyt pari biisiä kokoelma-levy Rock´n´Rollille; Barone ja Harry. Tutummaksi ne ovat tulleet Cliftersin versioina, joka antoi niille suomalaiset lihat ja luut bändin ensimmäisellä pitkäsoitolla Kuningas (1987), nimillä Paroni ja Harri.

Kokoelma-levyyn ensikosketuksen sain veljeni kautta, jolla se oli omassa hyllyssään tai paremminkin laatikossaan, sillä jostain syystä veljeni hankki liki kaikki alkuaikojen levyt c-kasetteina, kuten myös tämän kokoelman. Itse pidin enemmän vinyyleistä. Meni vuosia ennen kuin törmäsin levyyn ja hyvien muistojen johdosta se päätyi myös pikkuveljen haltuun. Kyseessä on siis jonkinnäköinen sukuraamattu. Rock´n´Roll: kok (Vaaralliset Levyt 1986 LP),
 kansi Jaana
Rock´n´Roll: kok (Vaaralliset Levyt 1986 LP)

Kansi on pelottava. Keskisormea heiluttavalla herralla on niin intensiivinen katse ja väistämätön kehonkieli, ettei kuvan kaverin ovikelloon halua vahingossa nojata sunnuntai aamuna - tuskin edes arki aamuna. Kansi on tyylikäs, yksinkertainen ja kaunis. Takakansi on samaisesta keskisormen asennosta huolimatta farkkukankaan verran pehmeämpi. Joka tapauksessa LP on paketoitu symboliikalla. 

Levylle on koottu pieni, mutta sinnikäs nippu 80-luvun tiukkoja kotimaisia rock´n´roll-n-bändejä. Wanna-Bees edustaa neljällä biisillä, loput bändit kahdella. Levyn avaus molemmin puolin on oikeutetusti annettu 80-luvun tiukimmalle pumpulle Melroselle, jonka häkellyttävän hengästyttävä Coming Out Soon ja vain karvan verran melodisempi Real Dream lyövät jalat alta. 

Jyri Honkavaaran edustama Killer Poodles ei yllä aivan Melrosen laatuun, mutta asenne-asteikolla pysytään samoissa lukemissa ja maaliviiva ylittyy maalikameran kuvan perusteella yhtä aikaa. Melrose vaan on hengästyneempi. 21st Century Sun King nylkyttää mod-henkisellä rynkytyksellä ja Raw Trance nautiskelee jossain rockabillyn ja punkin mikserissä. Killer Poodles on täyteläisen tuntuinen pumppu.


Clifters. Rock´n´Roll: kok (Vaaralliset Levyt 1986
LP), kuva Ralf
Cliftersin esiaste In Deatles esiintyy levyllä laulamalla Vantaa-englantia. Kieltä ja ohuempaa soundia lukuunottamatta, ovat In Deatlesin Harry, sekä Barone näennäisen identtiset Cliftersin versioihin nähden. Harryn ja Baronen eduksi voi nostaa niiden alakoulun juhlasalillinen soundi!

Jolly Jumpers, tuo Tyrnävän helmi, on jostain syystä jäänyt maamme rock-historiassa hieman taka-alalle. Kannatusta tuskin lisää luonnehdinta bändin soundi maailmasta, joka liikkuu mm. jossain swamp-bluesin ja tundra garagen maisemissa! Tälle levylle ovat päässeet instrumentaali nimibiisi Jolly Jumpers, joka on silkkaa Agentsia Korkeajännitysmelodialla ja nopea ja räkäinen Rockabilly Rumble renkutus. 

Wanna-Bees tekee autotallisoundin Jolly Jumpersia aavistuksen tuhdimmin. The Night Of The Hunter on tiukka puolentoista minuutin instru-revitys ja First Time kylpee rapsakassa ja elionvoimaisessa punk-melodiassa. Next Stop Paradise, jonka tunnusmerkkinä on vallaton rytmi ja maantiekiiltäjiltä kuulostava taustalaulu, voisi toimia kunnallisen terveydenhuollon tunnusbiisinä eli nopea, tehokas ja täynnä sanomaa. Standing on hieman ohimenevämpi biisi, mutta melodiasta ei siinäkään tingitä. Melodiosta voi harhautua kuulemaan jopa surf-kaikuja.

Se että bändejä "esitellään" ainoastaan viiden edestä, ei haittaa. On hyvä, että esim. hieman oudompi Killer Poodles saa pari biisiä esille. Cliftersin lapsivesi In Deatles on maukas täky. Melrose toimii aina ja iankaiketi ja Killer Poodles ja Jolly Jumpers ovat tässä kakussa nompparellejä. Wanna-Bees on levyn iso-veli.
Levy pitää suvereenisti yllä rock´n ´roll nimen taakse kätkeytyvän tarkoituksen, sillä sen verran alkujuurista puristettua melodiaa on vinyyli täynnä!


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti