torstai 5. toukokuuta 2016

The Green Pajamas: Strung Behind The Sun (Camera Obscura 1997 CD)

Pitkän tauon jälkeen kun näprää, kaivelee ja tutkii levyhyllyä, haluaa löytää jotain herkkua. Jotain sellaista mitä ei ole tovin kuunnellut ja tietää, että kohta korvia hivellään. 

Amerikkalainen pitkän linjan (1984-) indiebändi The Green Pajamas on tähän tilanteeseen juuri tällainen erikoistapaus. Green Pajamas löytyi aikoinaan radiotoimittaja Miettisen suvereenin musiikkimaun kautta. Kaiken kitararäminän ja autotallimusiikin ohessa Miettinen helli kuulijoita myös jumalattoman kauniilla popahtavilla melodioilla.

Bändissä kiehtoo myös visuaalisuus - kansikuvat ovat taiteellisia ja personaallisia. Persoonallisuuden vapaus on säilynyt pysymällä pienellä levymerkillä. Green Pajamas on 30 vuoden aikana julkaissut 33 pitkäsoittoa, joista tämä seuraava Strung Behind The Sun on bändin viides ja yksi arvostetuimmista levyistä.The Green Pajamas: 
Strung Behind The Sun (Camera Obscura 1997)


The Green Pajamas: Strung Behind The Sun (Camera Obscura
1997 CD), paintigs by Susanne Kelly

Vaikka bändin jäsenet näyttävät hyönteispölyttäjiltä, kuulostavaa bändi kukkakedolta. Jostain syystä päävokalisti Jeff Kellyn paikoin nasaali ääni sopii pörräämään moniulotteisiin ja hieman hipahtaviin biiseihin. Bändi kuulostaa itseltään, vaikka esim. pitkästi "revittelevä" Doctor Dragonfly on pitkälti kokeellista Beatlesia ja seitsenminuuttisen intialais-sävyisen Scarlet Songin voisi kuvitella olla kaukana amerikkalaisesta indiebändistä. Kaikki täsmää kuitenkin bändin hapatukseen ja näin hyönteispölytteiset melodiat yhdistyvät mielikuviin. Kiehtovaa!
Parhaimmillaan biisit ovat kahvilajazzia. Lakonisesti nimetyt Tomorrow Will Bring Rain ja When The Summer Said Goodbye keinahtelevat kahvin höyryn keveydellä ja siitä muodostuvalla kosteudella. Kelly on saanut nenäsuihketta ja saanut äänensä kuulaaksi. Kappaleet henkivät elokuvallisuutta ja romantiikan rippeiden vaarallista herkkyyttä. Takuuvarmat nautinnot; satoi tai paistoi.Osaa Green Pajamas olla muutakin kuin taideporukka, sillä Graduation Day möyryää, joskin rauhallisesti, aivan toisissa sfääreissä levyn alkuun nähden. Naapurin tyttö raottaa salaisuutta. Graduation Dayn jälkeen palataan häntä koipien välissä kotiin ja luetaan pätkä William Morrisin runoa. Runo lienee merkittävä, sillä se löytyy sisäkannen lisäksi myös äänitteen kannesta. Mihin bändi pyjamistaan pääsisisi?Kaikki kokeelliset soundit ja taidetripit biiseissä kuitenkin tukevat ja uppoavat Green Pajamas konseptiin. Skeptikko epäilee, mutta optimisti näkee kauneuden. Välillä kokeellisuuden keskeltä ponnahtaa Secret Dayn kaltainen, hyvin yksinkertainen pop-kappale (sisältää kiehtovan bassokuvion). 

Levy on todella runsas, liki maksimi-mittainen (69:15). Kappaleissa on luonnetta ja vääntöä. Soitinvalikoima on suuri ja sovitukset sen mukaiset ja se saa paketin kuulostamaan keväiseltä metsältä. Täynnä kiehtovia valoon ja lämpöön reagoivia ääniä. Täynnä elämää! 

Henkilökohtaisia helmiä nousee nopeasti ja lyhykäinen pelkäksi hyräilyksi jäävä Tumbledon Down on yksi niistä. Biisin yleisilme ja -soundi on Green Pajamasta kauneimmillaan. Vaikka biisi ei ylipäätään tunnu edes alkavan eikä etenevän, on se kiteytys koko levylle. Siitä  henkinen siirtyminen Glass Tambourineen on olemattoman lyhyt - sydän vuotaa jo entuudestaan ja nyt sitä uhkaa kuivuminen. 

The Green Pajamas: Strung Behind The Sun
(Camera Obscura 
1997 CD), paintings
by Susanne Kelly


Levyn päättää pitkä (näennäinen 10:12) Leonard Cohen-tyylinen ja rauhallinen illalliskitarointi Sandy. Sävyjä löytyy bossanovasta ja Itämeren laivoilta. Nuotio sammuu seitsemän minuutin kohdalla, mutta hiillos säilyy. Levy surraa rauhassa loppuun ja ihme kyllä, sen jaksaa odottaa.Green Pajamakseen syntyy helposti suhde. Koko 33 levyn vartaloa ei tarvitse hankkia, mutta mielellään kerää muutaman ruuminosan sieltä täältä. Yhdellä levyllä et välttämättä tee mitään, mutta jo toisella levyllä elät henkisesti pidempään. Strung Behind The Sun on yksi hyvä vaihtoehto. Levy on täynnä  täynnä pehmeyttä, kauneutta ja herkkyyttä. Levy on viaton ja suurisydäminen. Se kuuntelee sinua.

***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti