torstai 3. maaliskuuta 2016

Jaana & Kai: Kumisaappaat (Allstars 1980 c-kas)

Suomen Punainen Risti ja silloinen Radiomafia lanseerasivat 1996 kesäkamppanjan, jolla pyrittiin tarttumaan nuorten sukupuolitautien leviämiseen ja kondomin markkinointiin. Yleisradion oma Bond-melodia, Kesäkumi-kappale sai alkunsa. Ensimmäinen biisi oli Raptorin ja Päivi Lepistön Reino syö akryylimassaa: Kumia ja nahkaa. Vuosien varrella esiintyjät ovat olleet nuorison silloiseen makuun soveltuva joukko mm. Juustopäät (1999), PMMP (2005), Haloo Helsinki! (2009) ja Robin (2014)

Asia on tärkeä, kumi suojaa kärkeä. 1980 luvulla asiaan suhtauduttiin vakavuudella, jonka puolesta valistettiin kokonaisen levyllisen verran. Väestöliitolta tuli pitkäsoitto Jaana & Kai: Kumisaappaat.


Tämä kasetti ei kuitenkaan sisällä esitelmiä tai sormen heristelyä. Kansien sisällä on todella hyvää ja menevää musiikkia. Laulujen sanoissa vain on tavallista painavampaa asiaa.Jaana & Kai: Kumisaappaat (Allstars
1980 c-kas)
Jaana & Kai: Kumisaappaat (Allstars)

Bändin ydinryhmä tulee Tanskasta, mutta tekijäjoukkoon mahtuu kotimaisia nimimiehiä akselilla Leskinen, Reponen ja Salmi. Kolmikon osuus kuuluu jouhevana tekstinä, joka pitää kappaleet kaukana karikoista. Levyn viesti tulee selväksi; käytä kondomia! Kansitekstin lupaama sormien heristely on kuitenkin pois ja koossa on vallan kelpo saarna. Biisit pomppivat kuin mehiläinen kukasta kukkaan, välillä mainostaen, välillä kertoen raadollisia tarinoita kuudesta lapsesta ja kuudesta isästä. Teksti on realistisen suoraviivaista. Ystävä kertoo opettavaisesti ekasta kerrasta ja kehoittaa maltillisuuteen. Biisissä välittyy huoli ja pelko. Teinirakkauden harkitsemattomasta kanssakäymisestä kertova "Ihanaa" Rakkautta on oikeutetun katkera tulkinta ja ikävä kyllä toden tuntuinen. Mainosbiisejä mahtuu myös - Black Jack ja glam-rockmainen Rikkumaton Kondomi. 

Itse asiaan päästään herkällä ja hyvällä maulla esitetyssä Jaana & Kai biisissä, sekä kahden kiimaisen kututanssissa Pom Pom Pom. Tohinat ovat selkeästi kuultavissa, mutta vaativat mielikuvan vahviketta. Levyn lopettaa veijarimainen Yksi Pieni Kortsu, joka on velkaa temponsa ja iloisuutensa puolesta lastenlauluista. Nips naps naimaan!

  Levy liikkuu jossain Popedan, Juicen ja Mikko Alatalon välimaastoissa, saaden välillä väriä Vicky Rosti / Taiskamaisesta tulkinnasta. Kansitekstit eivät esittäjiä kerro, joten ne ovat arvoitus. Ryydikäs boogie woogie, em. glam rock ja Yrjön kauden luuttumusiikki jakavat sovitukset laajalle alalle. 

16 biisiä sitä itteään. Kornius ja myötähäpeä karisevat asian vakavuuden edessä. Levy on maltilla ja tyylillä tehty ja asiat esitetään ilman väkinäistä ja "oikaisevaa" huumoria. Viesti on sama tänään kuin aikuisten eilen. Missä ja milloin levyä voi kuunnella? Muutoin kuin valistuksen tuojana, levy kääntyy farssiksi. Mikäli vanhempi ei osaa valistusta sanoiksi pukea, asian voi ilmasta levyllä. Riparilahjaksi walkmanit komeron pohjalta ja c-kasetti kouraan. Kuuntele ennen kutua. Kevät lähestyy. Täydet pisteet hyvin toteutetusta valistuslevystä, jonka viesti on huomioon otettava.


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti