tiistai 6. lokakuuta 2015

Harmony Sisters; Sataman Valot (Fonovox 1975 LP)

Harmony Sisterit sekoittuivat Metro Tyttöihin, myönnän, ja onhan aikakausi melko lailla sama (Sisterit 1934-56 / Tytöt 1947-61) ja molemmissa orkestereissa laulu heläjää sisarusten kesken. Harmony Sistersin kokoonpano oli Veran, Mairen ja Raijan (Valtonen) ansioista täysin sisarvoittoinen, kun Metro Tytöissä sisarparina toimivat Anna-Liisa ja Hertta Väkeväinen. Heidän lisäksi orkesterissa oli serkku Annikki. 

Tämä kotkalaisempi orkesteri Harmony Sisters (1934-56) aloitti ensin englannikielellä, laulaen välillä jopa saksaksi. Uran aikana orkesteri esiintyi kaiken kaikkiaan kymmenellä kielellä! Tämä vuoden 1975 kokoelmalevy Sataman Valot lauletaan läpi kotoisalla suomen kielellä. Kappale Sataman Valot oli orkesterin ensilevytys vuodelta 1937.


Kaikki tämän LP-levyn äänitteet ovat Harmony Sistersien alkuperäislevyiltä koottuja. Niistä on kopioitaessa poistettu elektronisesti vanhoille taltioille ominainen rahina. Lisätty streokaiku antaa myös avaramman vaikutelman

- teksti takakannesta-Harmony Sisters; Sataman Valot (Fonovox 1975 LP),
kansikuva; Suomen kuvapalvelu
Harmony Sisters; Sataman Valot (Fonovox)


Tunnelma on kuin tv-sarjasta Boardwalk Empire, kun Josef Josef laahaa intron jos toisenkin ennen kuin Kotkan siskokset pääsevät ääneen. Tulkinta on sarallaan yhtä laadukas kuin Sielun Veljien tulkinta vuodelta 1985. Kappale on lyhyenläntä, mutta kaikki oleellinen välittyy. Harmony Sistersien hauraus on aavistuksen huvittavaa, mutta ah niin pitsimäisen lettureunuksen rapeaa; Kuutamo Merellä tästä oiva esimerkki. Valtaosan kappaleista säestyksen hoitaa Dallape-orkesteri ja mm. ilman leikkisää säestystä olisi Naura Ja Vihellä-kappaleen kepeys jäänyt näennäiseksi. Nyt se liitää mykkäelokuvamaisessa hurmoksessa ja yli-iloisuus tarttuu viipymättä. Hymyillen on hieman raskas Rio-henkinen ylihiprakka jumppa, joka sortuu pikkunäpertelyyn. Kodin Kynttilöiden vakavuuteen ei voi olla reagoimatta. Paatos puree. Kaulusta pystyyn ja tuulta päin. Vaikka kappale on lainakappale (When It´s Lamp Lightining Time in the Valley / Lyons-Heart), on se yksi kansallislauluistamme. Vaahtopäät ja tyrskyt jäävät mainingeiksi, sisarusten tulkitessa Laulu Meripojille kappaletta. Toisesta puusta on veistetty vene, jonka tahdissa Pilven Päällä kappaletta kuunnellaan. Nyt onnistuu myös perämiehn roolia pitävä George De Godzinskyn orkesteri.

Lumikin Ain Laulain Työtäs Tee on reipas, mutta liian Hollywoodimainen. Kappaleesta Lumikki puuttuu sekä reippaus, että Hollywoodimaisuus ja se jää laahaamaan kuin vasta kaadetun kuusen kärki hankea. Kokonaisilmettä ajatellen levylle olisi kaivannut näiden tilalle vakavailmeisemmät kappaleet. Yö Riossa edustaa "vakavuutta" ja sopivaa melankoliaa. Olavi Virran hengessä stemmataan hartaammin kuin nykykirkossa. Vakava tasapaino elää ja voi hyvin. Sataman Valot on uljas avaus uralla. Äänet heläjävät kuin raisiolaisen rasvakeijun ja Dallape-orkesteri herkuttelee täydellä terällä. Vanhan Kitaran Laulu kielii siskosten pienestä uskottavuus ongelmasta, sillä temmon noustessa pakka hieman hajoaa ja tulkintaan tulee takakireyttä. Sulle Salaisuuden Kertoa Mä Voisin heläjää kovaa ja korkealta. Biisin klassisuus välittyy totutulla arvokkuudella. Hyvää Yötä Armaani alkaa sellaisella kellosinfonialla, jonka jälkeen unen ihmemaata saa etsiä ja hakea vähintäänkin valkoisten pillereiden avulla, eikä Harmony Sistersin ja Dallapen reipas tulkinta sellaisenaankaan siivitä syvään uneen. Iltamyssyn siivuna kappale on oikein juhlallinen ja rohkaisee kääntämään levyn soimaan uudestaan.

Pienistä ylikriittisistä notkelmista huolimatta levy on silkaa rautaa. Mielikuva kansakuntamme vahvoista naisista vilisee mielessä ja se saa olon tuntemaan lämpöiseksi. Se  välittyy koko levystä. Tätä Harmony Sisters on. Kolmikko on tilanteen rouva, jonka syleilyssä huolet kaikkoavat ja kyynel kuivuu. Ilo ja onni, edes menneestä, pitävät hehkua toivon kipinästä. Se on paljon se. 

***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)Lähde:wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti