perjantai 19. syyskuuta 2014

Squirrel Nut Zippers; Hot (Mammoth records, 1996, CD)

Squirrel Nut Zippers; Hot (Mammoth records, 1996, CD),
art direction Lane Wurster, graphic designer Chris Eselgroth,
Tämän Squirrel Nut Zippersin levy Hot (Mammoth records, 1996, CD), laittoi tietokoneeni niin junttaan, ettei valveutunut korjaajakaverikaan tahtonut saada konetta elvytettyä. Levy sisältää liikkuvaa kuvaa, joka ei soveltunut koneeseeni. Työvoiton jälkeen lukko aukesi, kaveri sai pullon viskiä ja minä pidin jatkossa levyn kaukana tietokoneesta. 

Squirrel Nut Zippersin Hot on kuitenkin levynä mainio, hulvaton. Näin muistan. Amerikkalaisen orkesterin toimintavuodet sijoittuvat kahteen jaksoon; 1993-2000 ja 2006-2010. Heiltä ilmestyi 9 albumia, mutta suurempi menestys jäi vain pintaraapaisukseksi. Aika kultaa muistot, sillä viime kuuntelukerrasta lienee jo 5-6 vuotta. Onko kultaus säilynyt; onko levy vielä kuumaa kamaa?




Squirrel Nut Zippers; 
Hot (Mammoth records, 1996, CD)

Squirrel Nut Zippers; Hot (Mammoth records, 1996, CD),
art direction Lane Wurster, graphic designer Chris Eselgroth,
photo Roger Manley
Laaki ja vainaa. Selkeäksi käy heti avauksessa, kuinka monipuolisesta orkesterista on kyse. Soitinlistalta löytyy mm banjoa, saxophonia, ukulelea jne... Ja tyyliä haetaan mm. bluesista, jazzista ja juutalaisten kansanmusiikista klezmeristä.

Got my own thing now takoo rytmiä ja vauhtia. Kappale on täyteen pumpattu greippi, täynnä tavaraa, hedelmälihaa. 

Put a lid on it notkahtaa viinatrokareiden kanssa samalle huuruiselle penkille. Katharine Whalen nasaalimainen ääni istuu kuin kostea korkki avattuun elämän veteen. Torvi pärisee korvassa eilisillan haamuna. 

Sirkusmaisen viihteellinen instrumentaali Memphis exorcism on nopea pala; 2;24.

Twilight ja It ain´t you sammuttavat kantapöydän lämpökynttilät ja ottavat hehkunsa ulkoa tulevasta katuvalosta. Twilightin tunnelma herkistetään eri soittimien hienoisella jammailulla. Rytmi malttaa. Se odottaa, Hieman Hawaijia, hieman koristeltua drinkkiä ja kuunvaloa. It ain´t you´n tunnelma nousee alun jännitteen jälkeen viekottelevaksi. 

Prinzce nez vie mielikuvissa mykkäelokuvien maailmaan. Jazzhenkinen, nopea dixie on täyteläinen kappale. 

Hell on Squirrel Nut Zippersin ainoaksi jäänyt merkittävä listamenestyjä. Kappale on hulvaton, liki rallienglannilla laulettu rätätä orkesteri irroittelu. Rumpali nakuttaa tarkasti nuotteja muulle orkesterille, joka yrittää pysyä hullulla pikataipaleella. Meno äityy huikeaksi. 

Sohvannoja kuiskuttelu Mean to be tasaa tunnelmaa. Katharine Whale tuo halutessaan  mieleen aavistuksen Billie Holidayn. 

Bad businessmanissa tulee esiin orkesterin ongelma. Tuntuu kuin tämän olisi jo kuullut, deja vu. Banjoilla ja torvilla höystetty melodia on jo perin tutun tuntuista. Hieman häiritsee, ei sille mitään mahda. Ja heti orkesteri oikaisee, lyö vastapalloon. 

Vaikka pitkähkön (3;52) Flight of the passing fancyn tarvikeaineet ovat samat kuin Pahassa bisnesmiehessä, on keitos kuumennettu eri liekillä. Koukkua tulee joka suunnasta. Lyömäsoittin on armoton, kun se pääsee esille näin näkyvästi. Puhaltimet varastelevat huomiota siellä täällä. Karkulaisia jazz orkesterista, vapaita. 

Blue angelissa persoonallinen Katharine Whalen löysästi lakaisee letkeällä äänellä kuulijan pikkurillinsä ympärille. Melodia on miltei välinpitämättömän läyhää, mutta se ei haittaa. Antaa suklaan sulaa. 

Levyn lopettaa kokonaisuuden kolmas instrumentaali The interlocutos. Instrumentaalien käyttö kertoo orkesterin toimivuudesta ja melodian vahvuudesta. Kappaleet istuvat mainiosti kokonaisuuteen, tuoden mukanaan syvyyttä, eikä Bad bisnesmanin kaltaista toiston tunnetta pääse syntymään.


Squirrel Nut Zippers; Hot (Mammoth records, 1996, CD),
art direction Lane Wurster, graphic designer Chris Eselgroth,

Ilman Bad bisnesmannia levyn kesto putoaisi 35 minuuttiin, mutta se olisi kannattanut. Käsissä olisi todella kuuma ja viihdyttävä levy. Ei Hot huonoksi nytkään jää tai edes heikoksi, mutta em. kappale saattaa herkimpiä ärsyttää juuri se verran, että valintatilanteessa jäädään kynnyksen väärälle puolelle. Hot istuu kuin bonzai puu suomalaiseen puutarhaan. Se on tilanteen herra kun kutsu kuuluu oikeasta osoitteesta. Hot tuo laatua tunnlemaan; kekkereihin, sadonkorjuuseen, tilipäivään. Squirrel Nut Zippers on levyhyllyä täydentävä orkesteri. 


***-tähteä (asteikko 1-3 tähteä)


lähteet;
wikipedia

Squirrel Nut Zippers; Hot (Mammoth records, 1996, CD),art direction Lane Wurster, graphic designer Chris Eselgroth,
photo Jean Christian Rostagni



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti